Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Får Chappell Roan välja bort sina jobbiga fans?

En världsstjärna är tyvärr aldrig en ”random lady”

Chappell Roan på Outside Lands Music Festival i San Fransisco den 11 augusti i år.

Det har aldrig verkat särskilt kul att vara världsstjärna. I slutet av 1900-talet hade vi gränslösa paparazzis: Jennifer Aniston fotograferades topless när hon solade i sin trädgård, Britney Spears ambulans blockerades – och prinsessan Diana omkom i en bilolycka.

I dag har vi gjort oss av med mellanhanden, och det destruktiva formas mer direkt mellan kändis och fan. Detta har inte gjort kändisarnas situation enklare, snarare tvärtom om man ska tro artisten Chappell Roan som med sin otroliga sångröst och färgstarka stil det senaste året blivit en av pophimlens klarast lysande stjärnor.

I ett uttalande på Tiktok, som mötts av både förståelse och kritik, berättar hon om hur illa till mods hon känner sig av hur vissa av hennes fans beter sig. De stalkar henne och hennes familj, rör vid henne utan att hon vill det och kräver saker av henne hon egentligen inte är bekväm med att ge. ”Skulle du bete dig så här mot en ’random lady?’” frågar hon kameran.

 

Jag vill känna empati med Roan, eftersom det hon beskriver låter jobbigt. Ändå kan jag inte låta bli att himla med ögonen och tänka på henne som bortskämd. Kan hon verkligen kräva att få hålla på med sin konst – på ett sätt en extremt liten andel av världen kan – utan att betala det pris vi alla kommit överens om?

När folk blir kända över sociala medier lämnas vi vanlisar med intrycket att det är vi som har makten att bestämma vilka som upphöjs till denna utvaldhet. Detta gör att vi kräver mer av dem. Autenticitet och perfektion, två ”egenskaper” som borde vara ömsesidigt uteslutande blir i stället det vi förväntar oss. Fansen bryr sig mindre om konsten, om musiken, och mer om personen, vem det är de ”gjort kända”. Chappell Roan hamnar här i ett extra utsatt läge, eftersom hennes drag-estetik signalerar att hon är – och kanske till och med gör anspråk på att vara – någonting annat än din every day popstjärna. Mer autentisk, mindre plastig, närmare oss.

Roan kräver att bli behandlad med respekt, men hennes uttalanden är egocentriska. Hon är inte vem som helst för sina fans, hon är för vissa det största som hänt. På den nivån är parasociala relationer delvis ömsesidiga: fansen förstår inte att de inte känner henne på riktigt, och hon förstår i sin tur inte att hennes fanskara utgörs av riktiga människor som känner riktiga saker. Ingen av dem ser varandras subjektivitet.

 

Det är rimligt att uttrycka obehag inför gränslösa beteenden, samtidigt bör hon minnas att hon inte, hur gärna hon än önskar, bara är känd på grund av sin musik, utan också på grund av vem hon är. Eller i alla fall vem hennes fans tror att hon är. Beyoncé, Taylor Swift, Olivia Rodrigo och flera andra stora stjärnors lösning på detta har varit att bli mindre personliga online, vilket kanske är vägen även Roan kommer vandra.

Något hon dock aldrig kan vänta sig är att hennes liv kommer att vara som det av en ”random lady”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.