Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Den här Tiktok-trenden är inget för veklingar

Tjejerna ber främlingar om att kritisera deras utseende

Jag har en kompis som en gång blev tagen på sängen av att hennes kompis ville leka en lek. Det är inte så ofta man leker en lek när man är i trettioårsåldern. Särskilt inte den här leken, som gick ut på att man skulle säga till varandra vad man tycker att den andra kunde förbättra utseendemässigt.

Nu har den här leken blivit ett globalt fenomen, på Tiktok! Tjejer tigger i inlägg sina tittare, fullständiga främlingar på internet, om att få höra vad de kan förbättra i sitt utseende.

Det är helt enkelt inne att utsätta sig för varseblivningens iskalla insikt. Med det menar jag att det är inne att utsätta sig själv för det obehagliga faktumet att vi varje dag blir uppfattade på sätt som vi varken vet något om eller har kontroll över.


Att bli uppfattad är en av de läskigaste sakerna med att vara människa och en av anledningarna till att Charli XCX med albumsläppet ”Brat” under sommaren blev riktigt jävla mainstream var hur hon uppfattades. Vad som är riktigt mainstream nuförtiden kan vara svårt att identifiera. Trendcyklerna är kortare och mer aggressiva. Vad som verkligen når en stor publik kan vara svårt att förstå, eftersom alla bara flyter runt i sina egna små flöden.

Men när Kamala Harris använde sig av Charlis bratgröna färg stod det klart att the girl from Essex, som brukar posera med sina fans poppersflaskor, hade blivit folklig.


Det uppstod förvirring bland en del hardcorefans. Det kändes liksom lite töntigt, och off? Uppfattningen om Charli var att hon, en av få samtida popstjärnor som erkänner att hon älskar att festa och gå på rave, skulle strunta i valet mellan två amerikanska presidentkandidater.

”Andras uppfattning om oss har inte vi med att göra” är ett mantra som jag sett flera självutnämnda livscoacher mässa. Men hur ska man kunna låta bli att bry sig?

Att man dessutom ska uppfattas i ett patriarkat? Aj

Charli XCX och Lordes remix av låten ”Girl so confusing” gjorde artisten relevant för fler än de redan frälsta och den handlar om att popstjärnorna oroar sig över vad de egentligen tycker om varandra. Lordes vers är en sårbar bekännelse där hon sjunger att hon gillar Charli men har kroppsångest och inte vill vara på bild med henne. Detta, tror Lorde, kan spåras tillbaka till barndomen. Textraden ”’Girl, you walk like a bitch’ / When I was ten someone said that” gjorde att tjejer och bögar över hela världen gick ner i brygga.


Vem kan inte identifiera sig med att hänga upp stora delar av sin psykiska ohälsa på en random, elak observation någon delade med sig för 20 år sedan? Ibland tror jag att jag haft lugg i tio år för att en tioåring en gång sa till mig, när också jag var tio, att min panna var kort.

Smärtan i förståelsen om att man inte bara existerar i världen utan dessutom uppfattas i den, på ett sätt man själv inte ser eller har kontroll över, är outhärdlig. Att man dessutom ska uppfattas i ett patriarkat? Aj.

Och jag antar att det är just att man uppfattas i ett patriarkat som gör att vi ändå fortsätter att kräla i skiten. Så precis när Charli + Lorde-hypen ebbade ut började trenden där tjejer på Tiktok ber tittarna komma med feedback om hur de kan förbättra sitt utseende.


Precis det min kompis drabbades av, men den här gången är det frivilligt. De kallar det för ”blindness”. Det började med ”eyebrow blindness”, att det fanns konsensus kring att många sminkar sina ögonbryn på ett sätt man själv är blind inför. ”Skicka det här inlägget till din kompis om du inte vet hur du ska säga att hon har fula ögonbryn”, uppmanade inläggen.

Som allt annat på Tiktok fick detta en mängd liknande spinoffs och i nuläget postar tjejer videor på sig själva där de ber oss upplysa de om vad de själva inte ser. ”Whats my blindness?” frågar de leende in i kameran. De som har lite självbevarelsedrift ber bara om sminkråd, något man länge gjort på Reddit, medan de mer våghalsiga ber om alla slags tips som skulle göra dem till snyggare versioner av sig själva.


Att tillintetgöra smärta genom att välkomna den är inte för de veka och självmedvetenhet är i mångt och mycket en lögn. Hur förberedd man än tror sig vara är det värsta med att bli uppfattad att man ofta inte har någon aning om hur man faktiskt ter sig för sin omvärld. Jag har sett flera tjejer sorgset svara att det faktiskt inte var okej att säga att någon är tjock eller att hon faktiskt gillar att använda så mycket rouge, det ska se ut sådär med mening.

Metoden är allt annat än vattentät. Att försöka förekomma andras uppfattning om en genom att vara till lags kommer aldrig att fungera, eftersom det inte bara finns en perfekt sanning om hur man framställer sig och tolkas. Det som är ett fult ögonbryn för en person, är perfekt symmetriskt för en annan.

Café Bambino: Hur funkar egentligen en kastrering?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln