Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Lögnen hör ihop med att vara människa”

Bengt Ohlsson skriver en så gick det sen-berättelse om ”Doktor Glas”

För 20 år sen skrev Bengt Ohlsson om Gregorius, en gestalt i Hjalmar Söderbergs klassiker ”Doktor Glas”. Nu i ”Helga” skriver han om Gregorius änka, Helga, när hon nått 60-årsåldern.

För 20 år sedan fick Bengt Ohlsson Augustpriset för sin roman ”Gregorius”.

Nu har han skrivit en fortsättning som handlar om Gregorius hustru Helga.

– Jag är helt besatt av vad hände sen-berättelser.

Det var hösten 2004 som Bengt Ohlsson kom ut med en ny version av Hjalmar Söderbergs klassiker från 1905, ”Doktor Glas”. I den gjorde han en äreräddning av pastor Gregorius, en av den svenska litteraturens mest avskyvärda gestalter. En man så motbjudande att hans unga hustru Helga ber doktor Glas att befria henne från honom.

– Jag såg det som en hyllning till en bok som jag ständigt läser om. Den är otroligt modern och alldeles tidlös.

”Gregorius” fick stor betydelse för honom och hans fortsatta skrivande.

– Fram till dess hade jag skrivit böcker som varit begränsade i tiden, som handlade om här och nu. Med ”Gregorius” sprängdes väggarna. Jag blev mycket friare att röra mig i tiden. Boken var mer en konstnärlig framgång än en kommersiell, även om det var kul att tjäna pengar.

”Livet kan ge en käftsmällar”

Den nya romanen ”Helga” växte fram ur en tanke Bengt Ohlsson fick för några år sedan.

– Vad hade hänt om Helga fått leva så länge att hon blev 90 år? Hon hade fått uppleva två världskrig och hunnit lyssna på Bob Dylan. Min farsa är 94 och har levt under en tid då Hitler ännu inte tagit makten. Det är hisnande att inse allt som kan rymmas i ett liv.

Nu låter han berättelsen utspelas 1937, då Helga är i 60-årsåldern, lyckligt gift och med tre utflugna barn. I hela sitt vuxna liv har hon ljugit om vem som är far till hennes dotter. Hon har vant sig vid sina lögner, inlemmat dem i sin vardag och nästan börjat tro att de är sanna.

Men så kommer ett brev som hotar det liv hon lyckats skapa åt sig själv.

– Frågan är hur hon ska handskas med sitt förflutna. Hon är jämnårig med mig och jag funderar över samma sak. Livet kan ge en käftsmällar som man tänker att man aldrig kan gå vidare ifrån. Och ändå gör man det. Vissa människor klarar hur mycket som helst. Andra kan bryta ihop för småsaker.

Älskar återträffar

Helga vet inte hur hon ska förhålla sig till de lögner som nu kan komma att avslöjas.

– Ljugandet hör ihop med att vara människa. Men lögnen är en bedräglig utväg. Den skapar en väldig ofrihet. Man kan frestas att tro på det käcka ordspråket ’Sanningen ska göra er fria’. Helga ljuger för sin dotters bästa. Att vara ett utomäktenskapligt barn i början av 1900-talet var förenat med stor skam. Deras relation har förgiftats av Helgas skuldtyngdhet. Det är inget bra läge för en förälder att krypa i hop och huka sig.

Bengt Ohlssons besatthet av vad hände sen-berättelser gör att han älskar att gå på återträffar.

– Jag brukar kolla på nätet på vad som hänt med olika artister, idrottsmän och gamla klasskamrater till exempel. För det mesta har åtta av tio hamnat på den plats man trodde. Livet är i det stora hela förutsägbart. Men så finns det några jokrar i leken.

En andra bok om Helga

Bengt Ohlsson var nästan klar med sin nya roman när Söderbergsällskapet ville boka ett framträdande. Då fick han reda på att även Åsa Nilsonne skrivit en bok om Helga, kallad ”Fru Gregorius”. Bägge romanerna kommer att publiceras med fjorton dagars mellanrum nu i augusti.

Även i Åsa Nilsonnes radikala omtolkning av Söderbergs roman skildras skeendet ur Helgas perspektiv. Läsaren möter en pastor Gregorius som är lätt att älska. En Helga som är lycklig i sitt äktenskap. Problemet är att de inte lyckas få något barn. Vilket Helga försöker lösa på ett sätt som leder till en stor katastrof.

När Åsa Nilsonne fick veta att böckerna skulle krocka tyckte hon bara att det var roligt.

Det gjorde inte Bengt Ohlsson.

– Som författare önskar man att ens bok ska stå för sig själv. Men det här är inget jag kan göra något åt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.