Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Pensionärer – det är dags att göra uppror!

Debattörerna: Sverige har 335 000 fattigpensionärer, nu kräver vi förändringar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-09-13

Seniorupproret kräver att de fattigaste i Sverige prioriteras, skriver debattörerna.

DEBATT. Socialdemokratin byggdes utifrån att alla ska med och inkluderas i gemenskapen. ”Gör din plikt, kräv din rätt”. Respekten för de äldre och vad de åstadkommit visade sig i ett omhändertagande med folkpension och ATP (allmän tjänstepension) som man skulle kunna leva på, äldreboenden som var trygga och omhändertagande och som de äldre hade råd att bo i.

Sedan ”reformerade” Anna Hedborg (S) och Bo Könberg (L) pensionssystemet på 1990-talet. Det nya systemet skulle spegla den totala arbetsinkomsten bättre – men det ”bidde en tumme”.

I dag skiljer det 6 000 kronor per månad mellan kvinnors och mäns pension. En som aldrig lyft ett finger har näst intill samma pension som en som arbetat 40 år i ett låglönearbete.

Känns det bra i magen?

Det stora sveket kom under de borgerliga regeringarna fram till år 2014, där jobbskatteavdraget gav de förvärvsarbetande ordentliga reallönehöjningar men av någon anledning glömdes pensionärerna bort.

Detta gör att många pensionärer i dag betalar mer i skatt än de förvärvsarbetande!

Att jämföra med Storbritannien där ingen betalar skatt för inkomster under 135 000 kronor. Alla kvinnor från 60 år och män från 65 år har gratis läkarvård och gratis medicin. Dessutom så är det nästan kostnadsfritt för pensionärer att åka buss och tunnelbana. I många europeiska länder betalar man ingen skatt förrän man passerat fattigdomsgränsen, det vill säga 60 procent av medianinkomsten.

Enligt Eurostat finns det i Sverige 335 000 fattigpensionärer (år 2016), vilket är cirka 15 procent av det totala antalet pensionärer.

Känns det fortfarande bra i magen?

I dag är mer än 25 procent av väljarkåren över 65 år men antalet ledamöter i riksdagen utgör endast 2,6 procent. Om 15, 20 eller 25 procent varit över 65 år när beslutet om jobbskatteavdraget togs, tror du då att sveket med högre skatt för pensionärer hade accepterats?

Därför måste de äldre i väljarkåren vara någorlunda jämbördigt representerade i riksdagen och alla andra parlament efter valet år 2018.

Under hösten kommer regeringens och oppositionens budgetar läggas fram, diskuteras och beslutas före jul. Det går bra för Sverige. Enligt finansministern är det fortfarande åtskilliga miljarder kronor som ännu inte är intecknade. Här kan fortfarande en omprioritering av reformutrymmet ske till fördel för pensionärerna.

Seniorupproret kräver att de fattigaste i Sverige prioriteras. Att lyfta de svenska fattigpensionärerna över EU:s fattigdomsgräns kostar enligt uppgift drygt fem miljarder. Det är en rimlig och rättvis start för att återupprätta det sociala kontraktet med landets äldre – men även med andra åldersgrupper.

En annan viktig fråga gäller äldreboende och hemtjänst som nu har utretts under ett långt antal år. Under denna tid har man inte ens kunnat definiera de olika typerna av äldreboenden vilket gör att ingen kan orientera i den djungeln och än mindre kan någon jämföra ett boende mellan olika kommuner.

Biståndsbedömningarna är nu så hårt åtskruvade att en del HVB-hem (hem för vård och boende) i Stockholm kontinuerligt har ett större antal lediga platser. Och anledningen är inte beredskapsskäl utan kostnadsskäl.

Känns det fortfarande bra i magen?

Därför startar vi nu ett Senioruppror där de övergripande målen är:


Rättvis representation på valsedlarna till valet 2018.


Inga pensionärer under EU:s fattigdomsgräns.


En rättighetslagstiftning som garanterar äldre ett gott liv.


Inger Segelström
Curre Hansson
Sven Britton
Magnus Wicén
Catarina Carbell


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln