Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Distansarbete lösning för Uppsalas pendlare?

Framtidsforskare: Underlättar livspusslet och främjar hälsan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-01-28

Att arbeta närmare hemmet underlättar livspusslet som hämtning och lämning och kan verka hälsofrämjande. Man kan också spara tid och pengar som kan användas till fritidsaktiviteter med familj och vänner, skriver Patrik Hedlund, framtidsforskare och socialdemokratisk politiker i Uppsala.

DEBATT. Klimatfrågan innebär att utsläpp från inrikes transporter måste minska med 70 procent till 2030. I framtiden kommer många av oss därför att behöva ifrågasätta vårt sätt att arbetspendla. Svenskarna arbetspendlar dock som aldrig förr. Antalet personer som varje dag pendlar från Uppsala till Stockholm är cirka 15 800 personer.

En viktig fråga är därför var vårt arbete ska förläggas i framtiden. I takt med att kontorsarbete kan utföras på en bärbar dator och mobiltelefon med olika verktyg för onlinemöten blir den fysiska platsen för arbetet mindre viktigt.

En möjlighet är att arbeta från lokala kontor i bostadsområdet. En kontorshubb eller kontorsgemenskap är en plats för arbeten och möte med de kringtjänster som behövs på ett kontor såsom WiFi, skrivare, kaffe, mötesrum med mera. Konceptet har redan fått stort genomslag runt om i världen och attraherar en allt större grupp.

Kontorshubbar kan vara en lösning på den isolering många distansarbetare upplever när de arbetar hemma, samtidigt som de slipper att bli distraherade av hemmiljön. Hubben blir också en plats för nya möten och innovation då nya personer möts.

Att arbeta närmare hemmet underlättar också livspusslet som hämtning och lämning och kan verka hälsofrämjande. Man kan också spara tid och pengar som kan användas till fritidsaktiviteter tillsammans med familj och vänner.

En tillgång till en professionell arbetsmiljö och arbetsgemenskap i närsamhället skulle göra det möjligt att minska bilåkandet. Att arbeta nära bostaden några dagar i veckan leder onekligen till en minskad miljöbelastning av vårt resande. Samtidigt leder det till renässans för våra bostadsområden som kan utvecklas till levande mötespunkter med ökat behov av lunchserveringar och annan lokal service. Detta kan också verka främjande för tryggheten i dessa närområden med fler närvarande vuxna. För företagen finns möjlighet till kostnadsbesparingar genom minskat behov av kontorsytor i dyra centrala lägen. 

I dag finns ett antal kontorshotell och coworking space för mindre företag men få alternativ för anställda på större företag och myndigheter. Kontorshotellen finns dessutom mest på centrala platser och inte ute i stadsdelarna. Det vore därför också önskvärt om kommunen tog initiativ till kommunala arbetshubbar i olika delar av staden som ett komplement. Dessa kan med fördel förläggas tillsammans med våra kommunala bibliotek eller annan kommunal verksamhet. Kontorshubbarna  kan också kombineras med mobilitetstjänster som leder till minskat bilåkande till exempel genom system för lånecyklar eller rabatt på kollektivtrafiken.

Kommunala kontorshubbar etableras lämpligen i nära samarbete med regionens stora arbetsgivare som ett led i att skapa en attraktiv samhälle med ett minskat bilresande.


Patrik Hedlund, framtidsforskare och socialdemokratisk politiker i Uppsala


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln