Tänk kritiskt – stressa av i det stilla rummet
Replik från Malmö universitet om ”bönerum”
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2019-11-25
REPLIK. Ayman Fares kritiserar i ett debattinlägg Malmö universitet för dess stilla rum, eftersom det enligt honom står i bjärt kontrast mot den vetenskaplighet som präglar universitetet i övrigt.
Stilla rum är en typ av inrättning som finns i miljöer där många människor vistas samtidigt, såsom på universitet, sjukhus eller flygplatser. För religiöst troende personer kan det förstås handla om att man använder rummet för bön. Men i grund och botten är det precis vad namnet säger – ett rum för stillhet och kontemplation i en stressig vardag.
Universitetet utgör arbets- och studiemiljö för tusentals personer med många olika sorters behov. Precis som inom vilken befolkningsgrupp som helst finns här personer med en religiös tro, och än fler som funderar över de stora livsfrågorna.
Stilla rummet är en resurs för dem, och den värdesätts av många. Dit går man som privatperson, inte i sin roll som student eller lärare.
Fares ger också uttryck för en väldigt svartvit syn på relationen mellan religion och vetenskap. Till ett vetenskapligt perspektiv hör givetvis att kunna läsa de religiösa urkunderna (som bibeln eller koranen) kritiskt. Som källor till naturvetenskapliga kunskaper är de helt klart bristfälliga. Även som historiska dokument är de otillförlitliga.
Men innan man avfärdar dem som förkastliga – vilket Fares tycks göra – bör man fundera över vilken roll de fyller för de troende. Där är det rimligare att uppfatta de religiösa skrifterna som livstydande berättelser, som sätter in den enskilda människans liv i ett större sammanhang, inte som faktaböcker som lärare och studenter läser som om de vore kurslitteratur.
Universitet uppmanar sina studenter till kritiskt tänkande, helt i enlighet med ett vetenskapligt synsätt.
Men inte heller för en student på universitetet är vetenskapliga studier allt. Livet rymmer också andra frågor och behov, och för att i någon liten mån möta dessa finns denna typ av service. På universitetet liksom på många andra platser i samhället.
Jonas Alwall, dr. i religionssociologi, universitetslektor, Malmö universitet
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.
Texten är en replik. Läs hela debatten här
Gå med i vår opinionspanel du också
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.