Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Utan Las blir vi alla provanställda livet ut

Replik från Sveriges Ingenjörer om arbetsrätten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-11-09

En nedmontering av Las betyder att framtida uppsägningar kommer att vara godtyckliga, skriver Camilla Frankelius.

REPLIK. Timbros Siri Steijer hävdar i Aftonbladet att facket ljuger om Las. Tesen drivs med uppviglande formuleringar och ogrundade påståenden. Det strikta svenska anställningsskyddet Steijer pläderar för är en myt.

Faktumet att kunskapen om lagstiftningens flexibilitet är bristfällig är inget skäl att ändra på lagstiftningen – det är snarare kunskapsnivån hos beslutsfattarna som behöver ändras.

Sanningen är att Sverige har ett svagare anställningsskydd vid arbetsbrist än de flesta länder i västvärlden – OECD rankade Sverige på plats 21 av 28.

Sanningen är att arbetsgivaren i dag har en oinskränkt rätt att bestämma om det råder arbetsbrist – vilket i sig är grund för uppsägning. Och med dagens specialiserade roller innebär det allt oftare att uttalad arbetsbrist egentligen handlar om att flytta på eller få bort en specifik person. Sådan ”personlig arbetsbrist” är särskilt vanlig bland akademiker och högre tjänstemän, något vi också sett på Sveriges Ingenjörer.

Gränserna mellan uppsägningar på grund av arbetsbrist och personliga skäl suddas ut. Detta stavas godtycke och skyddet ligger i turordningsreglerna.

Turordningsreglerna i Las är en nödvändig förutsättning för att någon förhandlar och kommer fram till en överenskommelse när du inte längre är önskvärd. Turordningsreglerna är ditt enda skydd mot nyckfulla uppsägningar.

Din anställningstid är den enda faktorn din arbetsgivare inte ensidigt bestämmer över. Försvinner den ur Las finns ingen reell möjlighet för ditt fack att ifrågasätta din arbetsgivares val att säga upp dig.

I klarspråk – finns ingen motpart kan allt kläs i personlig arbetsbrist. En nedmontering av Las betyder att framtida uppsägningar kommer att vara godtyckliga. Vågar du då ifrågasätta chefens beslut? Slå larm när någon beter sig olämpligt eller när du utsätts för sexuella trakasserier?

Sanningen är att om anställningsskyddet i Las avskaffas kommer vi alla att bli provanställda på livstid. Är det vad du vill?


Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.