Sexarbetare har också mänskliga rättigheter
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2015-08-19 | Publicerad 2015-08-13
Debattören: Okunnig upprördhet över Amnestys policy om sexarbete
DEBATT. I tisdags antog Amnesty International ett policyförslag gällande avkriminalisering av sexarbete. I medier har det framställts som om Amnesty ska verka för att avkriminalisera sexköp. I DN gick man så långt som att påstå att Amnesty ser det som en mänsklig rättighet för två vuxna att i samtycke köpa och sälja sex. På svt.se uttalade sig en sakkunnig från en statlig myndighet som sa att Amnestys intention nog var god men att det i realiteten fungerar annorlunda och förklarade sen vilka problem det finns i Holland och Tyskland.
Nu har ju dessa länder legaliserat, inte avkriminaliserat, sexarbete och det kanske är lämpligt att veta vilken laglig modell det handlar om innan man uttalar sig.
Det rapporterades också om den namninsamling som startades mot Amnestys policyförslag med kändisar som Meryl Streep och Kate Winslet. Nyhetsrapporteringen har alltså bestått av felaktiga påståenden, expertuttalanden från personer som inte vet vilken laglig modell det gäller och Hollywoodstjärnor, som något slags bevis på att Amnesty fel.
Att organisationer som UNAIDS, International Aids Society, GAATW (Global Alliance Against Trafficking in Women), The Lancet och Elton John Foundation har visat stöd för Amnestys förslag nämndes inte i svenska medier.
Vissa kvinnoorganisationer har antytt att Amnesty påverkats av påtryckningar från sexindustrin. Om man tror att Amnesty är en nickedocka till en internationell hallicklobby så förstår jag upprördheten. Men om inte så bör man överväga möjligheten att de har fattat ett beslut grundat på evidens och med respekt för de mänskliga rättigheterna.
Några bra saker att känna till är:
Sexarbetare är myndiga personer som frivilligt säljer sexuella tjänster. Att få ihop pengar till hyra och mat är inte mer tvång för oss än för dig.
Amnesty är inte först med den här ståndpunkten. UNAIDS, Världshälsoorganisationen och Human Rights Watch har alla en liknande policy. Policyn handlar inte om att det ska vara en mänsklig rättighet att köpa och sälja sex. Den handlar om att sexarbetares mänskliga rättigheter skyddas bäst när sexarbete är avkriminaliserat.
Att säga att kunderna köper någons kropp eller köper en människa är korrekt när det handlar om verklig slavhandel. Men att använda det för att beskriva sexarbete är inte bara stigmatiserande och felaktigt utan bidrar till en ökad utsatthet. Det är inte feministiskt att beskriva kvinnor som varor.
Kriminalisering av sexarbetare och våra kunder påverkar vår hälsa negativt – forskning publicerad i The Lancet visar att avkriminalisering minskar utsattheten för hiv med upp till 46 procent.
Hallick är ett väldigt laddat ord men i realiteten kriminaliserar kopplerilagen sexarbetare som arbetar tillsammans, de som kör oss till jobbet och de som hyr ut en lägenhet till oss. Nu undviker hyresvärdar enkelt åtal, det är bara att vräka sexarbetaren.
Ingen pratar om att avkriminalisera trafficking. Ingen vill heller avkriminalisera våld, tvång eller exploatering. Självklart ska alla de lagarna vara kvar. Är man orolig för en ökning av trafficking bör man förslagsvis se över traffickinglagstiftningen, polisens arbete samt förbättra förebyggande åtgärder.
Det fanns en namninsamling till stöd för Internationella Amnestys förslag, den skrevs under av betydligt fler personer och organisationer än den tidigare nämnda. Bland de som skrev under fanns 237 sexarbetsledda organisationer från 71 olika länder. Det nämndes inte i svensk medier. Sexarbetares egna åsikter anses oftast oviktiga i Sverige – lyckligtvis är inte Amnesty av samma åsikt.
Pye Jakobsson
Streck i debatten
Det här kommentarsfältet har vi stängt. Tyvärr kan man inte läsa tidigare gjorda inlägg, en teknisk brist vi är medvetna om. /Debattredaktionen