Amnesty redo göra sexköp lagliga

Publicerad 2015-08-11

Prostitution. Vid en omröstning inom Amnesty International har delegaterna röstat för att stödja avkriminalisering av sexköp. Det innebär en kursändring för människorättsorganisationen. Svenska Amnesty röstade emot förslaget.

Omröstningen hölls vid ett möte i Dublin på tisdagen. Amnesty vill inte uppge hur många av de 400 röstande från 70 länder som stödde förslaget.

Svenska Amnesty röstade nej till förslaget. Tillsammans med sektioner från andra länder drevs i stället linjen att inte ha ett globalt krav på avkriminalisering, utan bara i de fall där lagstiftningar kränker mänskliga rättigheter.

Studerade Norge

Beslutet kommer efter två år av undersökningar och konsultationer och bygger på uppgifter från FN-förbund och studier efter researchresor till Argentina, Hongkong, Norge och Papua Nya Guinea.

– Det man hävdar från Amnestys internationella styrelses sida är man sett under de här två åren är att det finns allt mer bevis som pekar på ett behov av avkriminalisering, säger Katarina Bergehed, ansvarig för kvinnorättsfrågor på Svenska Amnesty.

Den typen av lagstiftning som finns i Sverige där det är olagligt att köpa sex, gör enligt Amnestys rapporter prostituerade särskilt sårbara för våld och misshandel.

– Vi kommer inte för att verka för en avkriminalisering i Sverige. Det är nämligen så att de nationella sektionerna beslutar vilka frågor man arbetar med och hur man gör det, säger Katarina Bergehed.

Däremot vill Svenska Amnesty att Sveriges regering utreder effekterna av den svenska sexköpslagstiftningen för att säkerställa att den inte kränker mänskliga rättigheter.

– Vi har haft sexköpslagen i 15 år. Det ligger i allas intresse att vi får en bättre bild av vad som hänt och hur situationen har utvecklats och om våra lagar får oönskade effekter, säger Katarina Bergehed.

Kontroversiell fråga

Frågan är mycket kontroversiell. Å ena sidan hoppas organisationen kunna bidra till att stärka sexarbetares rättigheter, å andra sidan riskerar rörelsen att tappa i trovärdighet i prostitutionsmotståndares ögon.

– Många av våra medlemmar känner starkt i frågan och många organisationer och personer har hört av sig till oss under resans gång. Till dem säger vi att vi delar besvikelsen, säger Katarina Bergehed.

Organisationen Coalition Against Trafficking in Women (CATW) hade före omröstningen i ett öppet brev manat Amnestydelegaterna att inte rösta för legaliseringslinjen. Bland brevets undertecknare finns skådespelarna Meryl Streep, Kate Winslet och Emma Thompson.

TT-AFP