Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Gå före – vår chans att vara relevanta

Replik från 2030-sekretariatet om var klimatåtgärderna gör mest nytta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-09-05 14.15

På pappret kan Företagarnas inlägg verka lockande; låt oss minska vår klimatpåverkan i andra länder, det är billigare. Men skälen att inte göra så lite som möjligt hemmavid är starka. Replik från Mattias Goldmann.

REPLIK. Vi lever inte i en Excel-fil. På pappret kan Företagarnas inlägg verka lockande; låt oss minska vår klimatpåverkan i andra länder, det är billigare.

Men skälen att inte göra så lite som möjligt hemmavid är starka:

 

  1. Vår chans till relevans är att gå före. Med 0,15 procent av världens klimatpåverkan, spelar det ingen roll vad Sverige gör – förrän andra tar efter. 20 av våra viktigaste industribranscher och Fossilfritt Sverige vill ”göra hela Sverige till en permanent världsutställning för fossilfri teknik som andra länder kan använda och inspireras av. Det skulle bli vår viktigaste exportprodukt i historien.” Precis så.
  2. Ledarskap är lönsamt. Britternas tidiga järnvägssatsning gjorde dem världsledande inom tågtillverkning. Kina har 76 procent av världsmarknaden för elbilsbatterier – för att de satsat. Sverige kan komma att köpa fransk kärnkraft, ett bevis för att deras satsning bär frukt, med export för 700 miljarder kronor om året.
  3. Svenska pengar ska stanna i landet. Köper Sverige utsläppsrätter istället för att minska vår egen klimatpåverkan, finansierar vi elbussar, biogasanläggningar och trädplantering i Bulgarien och Rumänien i stället för i Sverige. Det blir många miljarder med dyra utsläppsrätter, och om de tar slut – till exempel för att Tyskland säkrat sina behov – är EU:s böter ännu dyrare.

 

Företagarna har rätt i mycket. Vi ska göra mycket utomlands – det slås fast av vår klimatlag som samtliga åtta partier står bakom, och Parisavtalet säkrar att båda parter gynnas.

EU bör styra med övergripande mål och priser på utsläpp som säkrar att klimatmålen nås. Sverige ska inte ägna sig åt onödigt dyra utsläppsminskningar, som garantipriser för vissa energislag.

Störst klimatnytta per krona ska gälla, och det fås genom att göra mycket hemmavid.

Statsministern slår fast att ”det finns stora möjligheter för de länder och de företag som tar på sig ledartröjan i det här arbetet”. Ett av de länderna bör vara Sverige.


Mattias Goldmann, 2030-sekretariatet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen