Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Rösta med fötterna – och stanna på marken

Forskare: Låt er inte mutas av regeringens besked om flygskatten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-09-04 12.30

Regeringen har beslutat att ta bort flygskatten för att få oss att göra mer av det ungefär mest klimatskadliga en vanlig människa kan göra. Men vi kan vägra ta den mutan. Det visar den massiva normförändringen i samhället, skriver forskaren Maria Wolrath Söderberg.

DEBATT. Flygandet har minskat med 22 procent sedan det toppade 2017. Det är klart att flygindustrin och fossillobbyn blir nervösa. Vad är det som håller på att hända?

Jo en massiv normförändring. Allt fler förstår att en enda resa till Medelhavet eller Sydostasien lätt äter upp en betydande del av utsläppsutrymmet för en person, och blir på någon annans bekostnad. Kanske just vid Medelhavet. Någon som får hjärtstillestånd av hettan på Cypern. Eller kanske på bekostnad av ens barn, som man älskar och är beredd att göra vad som helst för. Möjligen rent av att stanna på marken.

I många kretsar är det inte coolt längre, inget man flexar med, att flyga. Man får inte lika många likes och avundsjuka blickar. Och allt fler verkar må dåligt av att leva i konflikt med sin insikt. Det skaver.

 

Det trodde vi inte om oss själva, och politikerna trodde det inte om oss, att vi kunde skärpa oss. För vi är väl Homo Economicus, oss själva närmast, och kan bara ändra beteende om vi blir mutade därtill. Eller?

Konstig idé egentligen, att vi blott och bart är egoister, för i en massa andra frågor kan vi ta ansvar och bry oss om varandra och om naturen. De flesta av oss slänger inte sopor i skogen, fast det vore bekvämt, och vi har slutat med en massa dumma saker som vi gjorde tidigare för att vi nu vet bättre.

Vi trodde det var nödvändigt att slå barn för att uppfostra dem och tyckte att det var självklart att släppa ut avloppsvattnet i sjöar. Men det gör vi inte längre. Den som ändå gör det blir med all rätt kritiserad.

Regeringens och SD:s plan bygger på att billigt är oemotståndligt och att vi är som småbarn som är oförmögna att säga nej till godis. De har fel.

Nu har regeringen beslutat att ta bort flygskatten för att få oss att göra mer av det ungefär mest klimatskadliga en vanlig människa kan göra. Syftet är att rädda tillväxten och flygindustrin, som inte förmått anpassa sig.

Beslutet kritiseras starkt av forskare. Linda Lindberg som sitter i riksdagen för Sverigedemokraterna medger att ”Det kommer påverka klimatutsläppen, men det är något vi får titta på längre fram”. Längre fram! Hon måste ha sovit under en sten de senaste åren. Vi kan inte skjuta upp åtgärder.

Men vi kan låta dem få tji. Regeringens och Sverigedemokraternas plan bygger nämligen på att billigt är oemotståndligt och att vi är som småbarn som är oförmögna att säga nej till godis. De har fel.

 

Under de senaste åren har flyget i allmänhet varit billigare än tåget på samma sträcka, vilket beror bland annat på att flyget är särbehandlat genom att vara befriat från skatt på både bränsle och koldioxid, och dessutom är det noll procent moms på utrikesflyg. Dessa omfattande subventioner skapar en snedvriden konkurrens med tåget (som flygskatten bara delvis balanserar) och en konstlat hög efterfrågan på flygbiljetter.

Ändå har flygandet minskat. Ibland har det förklarats med pandemin, men minskningen satte igång innan pandemin bröt ut, i samband med att flygskamsdebatten tog fart.

Efter att har varit i det närmaste obefintligt under pandemin ökade flygandet visserligen förstås när restriktionerna togs bort, men det planade ut och ligger fortfarande 22% under vad det var 2017. Det sammanfaller med förändrade attityder till flygande.

Vi kan alltså ta ansvar och förändra normer! Precis som vi har gjort många gånger i historien, vilket också till slut lett till politiska förändringar, exempelvis när det gäller jämställdhet och mänskliga rättigheter. 

 

Om inte regeringen vill ta ansvar för klimatet så får väl vi medborgare göra det. Vi kan stanna på marken och rösta med fötterna.

Och var det inte egentligen just precis det ni ville, regeringen - att vi individer, och inte staten, skulle ta ansvar för omställningen. Konstigt att när vi nu gör det, så ska ni in och styra oss i motsatt riktning, med ökade skattesubventioner.

Men vi kan vägra ta den mutan. Vi kan ta ansvar!


Maria Wolrath Söderberg, docent i retorik vid Södertörns högskola och forskar om hur människor resonerar om klimatomställning

Fotnot: Jämförelsen mellan 2024 och 2017 gäller årets sju första månader båda åren, och utgår från Swedavias statistik om antal passagerare.

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen

Följ ämnen i artikeln