Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Medierna bedriver hetsjakt mot ryssar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-05-12

Rysktalande föräldrar: Våra barn ska inte behöva dölja sitt ursprung

Tvillingsystrarna Anastasia och Maria Tolmacheva blev utbuade under Eurovision. Ett exempel på det växande rysshatet, menar ryska föräldrar i Sverige.

I svensk media pågår just nu någon sorts hetsjakt på Ryssland, ryssar, rysktalande och allt det ryska.

Det är en skrämmande utveckling som eskalerar för varje dag. Vi känner oss kränkta, nedvärderade och oroliga.

Men vilka är vi då?

Vi svenska medborgare, föräldrar till våra älskade barn, och vi talar ryska. Sedan härstammar vi från olika länder, olika samhällsklasser, och vi har tagit oss till Sverige av olika anledningar. Men vi delar också något, vi hör ihop, vi vill alla uppfostra våra barn i Sverige enligt svenska demokratiska normer, vi vill uppfostra dem i kärlek till det ryska språket och ryska kulturen.

Vi vill att våra barn växer upp i harmoni för att sedan bli bra representanter i det svenska samhället, oavsett vilken väg de väljer. Vi vill att de ska kunna bidra med sin erfarenhet från två eller flera kulturer och med sin språkkunskap. Samtidigt vill vi att de känner sig bekväma och stolta över sina rötter. Detta borde vara en självklar rättighet för varje individ i öppna, demokratiska och jämlika Sverige.

Men tyvärr kan vi inte se denna framtid för våra barn, inte i nuläget.

Rysskräcken ökar, den har nått oroande höjder. Utan att göra detta till en politisk fråga kan vi konstatera hur media rapporterar kring allt ryskt.

Man beskriver Ryssland som ett fascistiskt land och hävdar att vi alla skulle vara homofober.

Man rapporterar enormt ensidigt från krisen i Ukraina, och försöker att lägga skulden på ryska folket utan att ens vilja förstå att under begreppet “ryssar” hamnar miljontals människor överallt i hela värden.

Man skriver texter i medierna där man målar upp en idylliska bilden av den svenska våren med skinande sol och kvittrande fåglar, "den bästa av världar om det inte vore för den jävla ryssen".

Vad får då detta rysshat för konsekvenser? Vi får barn med otroligt dålig självkänsla. De är redan splittrade: i skolorna pratar man om homofoba ryssar, om att "ryssen" ska komma för att attackera, på förskolan skrämmer man barnen med elaka ryska björnen. Hur ska våra barn kunna växa upp i Sverige och känna sig stolta över sitt ursprung och sitt språk? Hur ska de känna sig accepterade och inkluderade?

Hur kan vi som föräldrar förklara för våra barn att de är en del av en rik kultur, att de genom språket inte bara kan kommunicera med mamma och pappa utan även ta del utav en enorm kulturell skatt som inkluderar Dostojevskijs litteratur, balett, musik och en lång historia som sträcker sig över Europa och Asien.

Detta samtidigt som de attackeras från alla håll, tvingas att stå till svars för Rysslands politiska beslut, och får förklarat för sig att “ryssen är ond”.

Man buar till och med ut två 17-åriga ryska tjejer under en internationell tv-sändning av Eurovision, en tävling som startades för att förena folk i musik och glädje.

Man kommenterar en juniorhockeymatch med “Jäkla svin. Åk hem”.

Liknande uttalanden och behandling skulle aldrig tillåtas om det rörde sig om någon annan folkgrupp. Då skulle det genast upplevas som diskriminering och hets mot folkgrupp.

Det handlar inte bara om en dag eller en vecka, utan har pågått under månader, under flera år.

Vi vill att svensk media gör skillnad på maktkampen som nu sker i världen och det ryska folket, den ryska kulturen och det ryska språket.

Vi vill att man i Sverige förstår att alla vi som är rysktalande diskrimineras på detta sätt. Det räcker inte i nuläget med den tandlösa förklaringen: "Vi menar inte er".

Vi vill att våra barn ska växa upp som en del av Sverige, att de ska känna sig välkomna, att de ska accepteras och respekteras för dem de är. De ska inte stå till svars för någon annans beteende, och de ska inte behöva skämmas för sitt modersmål eller dölja sitt ursprung.

Olga Öhgren

Anna Permjakova

Denis Moroz

Elena Lebedeva Moroz

Svetlana Eriksson

Ekaterina Tikhonova Sernemar

Alla Lindkvist

Elena Gabrielsson

Maria von Josefsson

Anna Iliushchenko

Olga Talybina

Sofiya Molchanova

Vera Goldman

Katerina Lindquist Barinova

Alexander Ivanov

med flera rysktalande föräldrar