Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Läs hela Sportbladets granskning av nya lagen

Uppdaterad 2019-05-06 | Publicerad 2019-02-22

1 januari blir barnkonventionen svensk lag – något som kan innebära en historisk förändring för svensk damidrott och som kan få stora effekter på selektering och toppning inom ungdomsidrotten.

Sportbladet har granskat den nya lagen – få alla delar nedan.

LÄS MER: Tränaren fick nog när han ombads rangordna flickorna

LÄS MER: ”Den där sjuåringen kommer kosta en förmögenhet”

LÄS MER: Bergström: Drar ner byxorna på ett system upphängt på drömmar och pengar

LÄS MER: Svensk idrott bryter mot barnkonventionen

LÄS MER: Carl Vilhellm, 9, petad på lagmiddag: ”Mamma, ska inte jag få spela fotboll?”

LÄS MER: Bank: ”Skulle inte barn få spela tävla? Sosseskit!”

LÄS MER: ”Vi vill inte peta undan killarna”

LÄS MER: RF: ”Tror inte toppning överlever nya lagen”

LÄS MER: MFF kan tvingas till dramatiska förändringar

LÄS MER: De toppar laget vid åtta års ålder

Tyck till och diskutera! Vad tycker du om selektering inom barnidrotten?

  • Fast det här handlar väl inte om att barnen skall bli proffs framöver utan om pengar. Det är klart att en del av inkomsterna som föreningen får in även gagnar andra verksamheter ex A-Laget. Sen är det som tidigare nämt totalt förkastlig att toppa och elitutveckla lag i den åldern. Barn växer under många år vilket gör att de utvecklas olika. Hur många tv-puck spelare är 5 år senare elitseriespelare ? förbannat få faktiskt kan jag meddela.

    Jens Andersson

    Patrik Brenning
    6 mars 2019
  • Kan verkligen rekommendera att läsa på fotbollspepp.se där Göteborgs Fotbollförbund inte bara berättar om sina värderingar i barn- och ungdomsfotbollen, utan även hänvisar till aktuell forskning. En bra utbildningsmiljö har lärande och utveckling i fokus. Den förstår att ungdomsfotbollen är en långsiktig utbildning där målet är att vara fullärd som senior. Det är först då utvärderingar om hur bra man blivit kan göras.

    Lisa

    Patrik Brenning
    6 mars 2019
  • I EM laget 2000-01 i Belgien hade 4 ST i landslaget spelat pojklandskamper som man gör när man är 16 år 4 ST av 22 spelare kanske nåt att tänka på !!

    Björn

    Patrik Brenning
    6 mars 2019
  • ...men det är OK att uppmuntra och sätta ett musikbegåvat barn med driv att utvecklas i en musik("elit")klass...som bekostas helt av skattemedel? Eller en mattebegåvning? Vad är skillnaden mot att ge begåvade idrottsungdomar chansen att utvecklas än mer med andra på samma nivå? Att inte "alla får vara med"? Bra grunddiskussion men helt snedvridet fokus.

    Mike

    Patrik Brenning
    6 mars 2019
  • Jag tycker barnidrott ska stå för gemenskap och folkhälsa, tävling är viktigt, men att rangordna i tidig ålder inget av instresse, får står de när man blir 15-16 år då de flesta som är kvar satsar på sin idrott, i jämförelse med yngre barn, de ska enbart enligt mig få en positiv och byggande kontakt med idrotten

    William

    Patrik Brenning
    6 mars 2019