”Blev en splittring på grund av föräldrarna”
Ombads rangordna elvaåriga tjejer – då bytte laget klubb
Uppdaterad 2019-05-06 | Publicerad 2019-03-06
När Brommapojkarna bad tränaren Jimmy Wallingstam att rangordna de elvaåriga flickorna i laget ville han inte vara med längre.
Nu har laget hittat ett nytt hem i Kälvesta IOF.
– Hela idrottsrörelsen måste fråga sig vad vi vill med vår barnidrott, säger Wallingstam.
Sportbladet har granskat Brommapojkarnas ungdomsakademi, som har som ambition att vara den ledande elitutbildande verksamheten i Norden. En kartläggning som visar återkommande och stegrande kostnader för de som vill ge sina barn BP:s omtalade fotbollsutbildning.
Ett pojklag hyr en tränare av klubben för nästan 70 000 kronor, ett flicklag betalar 16 918 kronor per spelare för en säsong och en förälder uppskattar att han betalar 50 000 kronor om året för att hans pojke ska spela i BP.
”Jag vill se dem ha roligt”
Jimmy Wallingstam känner väl igen Brommapojkarnas spelarutbildning och filosofi, först som spelare och sedan som ledare i klubben. Men när klubbledningen bad Wallingstam att rangordna spelarna i hans elvaåriga flicklag fick tränaren nog.
– Jag vill träna fotboll med tjejer och se dem ha roligt. Jag orkar inte hålla på med föräldrar som ringer, att det mejlas, pratas bakom ryggen och att sitta i 40 möten med BP. Jag vill ha barnidrott och de vill ha akademi, säger Wallingstam och fortsätter:
– När vi sedan även märkte på våra barn hur det hade blivit en splittring i laget mellan föräldrarna så sa vi att det är bättre att alla får välja. Så vi tog upp med föräldrarna hur de ville göra.
Sju av tolv tjejer i laget valde därför i vinter att flytta med tränaren Jimmy Wallingstam och lagledaren Stefan Westerberg till Kälvesta IOFF FK och i dag är tjejerna födda 07 klubbens enda flicklag. Laget tränar på samma planer som många av Brommapojkarnas barnlag men har en medlemsavgift på 1 100 kronor.
I det ingår domaravgifter och varje lag får sedan dessutom ett cupbidrag på 5 000 kronor från föreningen.
”Det är galenskap”
Jimmy Wallingstam, som jobbat med barn inom skolan i 16 år, är tydlig med att han inte är bitter på BP och inte heller intresserad av att kritisera just Brommapojkarna. I stället söker han en bredare diskussion om inriktningen för hela den svenska barn- och ungdomsidrotten.
– Det ska inte kosta en förmögenhet för barn att hålla på med idrott. Det är galenskap. Sedan finns det föräldrar som ändå vill betala det, jag lägger ingen värdering i det, men jag tycker det är fult av klubbarna att utnyttja våra mänskliga svagheter.
På vilket sätt?
– Vi vill våra barn det bästa och vi vill se dem lyckas i alla sammanhang. Jag som förälder vill också det men många föräldrar är ofta väldigt drivande.
BP säger att de bara möter en efterfrågan?
– Det finns en efterfrågan på billig sprit också. Det betyder inte att Systembolaget ska rea ut vodka.
Vad tycker du idrottsrörelsen ska göra?
– All forskning visar att barnen rör mindre och mindre på sig. Fler och fler barn slutar idrotta mycket tidigare än för 15 år sedan. Alla förbund måste centralt fråga sig vad vi ska ha idrottsrörelsen till. Vad vill vi? Vad är utgångspunkten? Det jag vänder mig emot är att i tidig ålder ge extra förutsättningar till några få som inte resten får, säger Wallingstam och fortsätter:
– Det är så konstigt när ingen forskning visar på att du går hela vägen med en så ensidig idrottsform. Jag har ställt frågan till BP massor av gånger och bett dem visa antingen på beprövad erfarenhet, forskning eller några andra belägg som visar att det är bra att lägga all tid och energi, och väldigt mycket pengar från föräldrarna, på tio till tolv stycken åttaåringar. De kan inte det och det är väldigt konstigt att vi gör så. De får också statliga och kommunala bidrag att använda till några få extremt utvalda personer. Är det rimligt att vi har ett sådant system?
”Det ligger i deras kultur”
Varför tror du att de fortsätter med sin akademiverksamhet?
– Det ligger i deras kultur. Jag har en gammal kamrat som spelade i BP på 90-talet och han hade klivit in med sin sjuårige son i BP nu och det hade varit precis samma folk där som när han var liten. Samma personer då som nu som satt och filmade och sedan skickade de ett mejl till min kamrat där det stod att ”som tips så vore det bra om din son spelar och umgås med de som är långt fram i utvecklingen fotbollsmässigt eftersom det skulle gynna hans fotbollskarriär”. Vi båda utbildar oss till lärare nu och frågar oss hur man 2019 kan skicka ett sådant mejl om ett sjuårigt barn.
– Men BP är kända i hela Sverige för att vara klubben som vinner allt på ungdomssidan. De är ganska illa ansedda men de har den dragningskraften som gör att de kan dammsuga hela Stockholm på talanger i tidig ålder. Namnet drar och det är därför de är Europas största fotbollsklubb. Men det finns två sidor. Jag har hört massor av historier och själv upplevt baksidorna. Om de får fram en spelare får de samtidigt två tusen att sluta. Man borde ha en annan inriktning och jag tror hela Idrotts-Sverige måste ställa sig frågan nu: Varför håller vi på med barnidrott? Är det för att få fram elitidrottsmän? Ska det vara syftet?
Brommapojkarnas klubbdirektör Henrik Nilsson säger så här om klubbens akademimodell:
– Det är en modell vi haft i många års tid. Vi har diskuterat fram och tillbaka men valt att fortsätta med den.
Akademichefen Mikael Sörnäs säger samtidigt att klubben sedan en tid tillbaka också jobbar med att se över så att verksamheten följer FN:s barnkonvention som blir svensk lag 1 januari 2020.
– Vi har redan haft en utbildning på sportkontoret kring det och det finns ingenting som säger att vi kommer organisera klubben som vi gör i dag även i framtiden. Det handlar om att vara en öppen verksamhet för alla och vi vill att så många som möjligt ska få glädje av fotbollen, säger Sörnäs.
Tyck till och diskutera! Vad tycker du om selektering inom barnidrotten?
Fast det här handlar väl inte om att barnen skall bli proffs framöver utan om pengar. Det är klart att en del av inkomsterna som föreningen får in även gagnar andra verksamheter ex A-Laget. Sen är det som tidigare nämt totalt förkastlig att toppa och elitutveckla lag i den åldern. Barn växer under många år vilket gör att de utvecklas olika. Hur många tv-puck spelare är 5 år senare elitseriespelare ? förbannat få faktiskt kan jag meddela.
Jens AnderssonPatrik Brenning6 mars 2019Kan verkligen rekommendera att läsa på fotbollspepp.se där Göteborgs Fotbollförbund inte bara berättar om sina värderingar i barn- och ungdomsfotbollen, utan även hänvisar till aktuell forskning. En bra utbildningsmiljö har lärande och utveckling i fokus. Den förstår att ungdomsfotbollen är en långsiktig utbildning där målet är att vara fullärd som senior. Det är först då utvärderingar om hur bra man blivit kan göras.
LisaPatrik Brenning6 mars 2019I EM laget 2000-01 i Belgien hade 4 ST i landslaget spelat pojklandskamper som man gör när man är 16 år 4 ST av 22 spelare kanske nåt att tänka på !!
BjörnPatrik Brenning6 mars 2019...men det är OK att uppmuntra och sätta ett musikbegåvat barn med driv att utvecklas i en musik("elit")klass...som bekostas helt av skattemedel? Eller en mattebegåvning? Vad är skillnaden mot att ge begåvade idrottsungdomar chansen att utvecklas än mer med andra på samma nivå? Att inte "alla får vara med"? Bra grunddiskussion men helt snedvridet fokus.
MikePatrik Brenning6 mars 2019Jag tycker barnidrott ska stå för gemenskap och folkhälsa, tävling är viktigt, men att rangordna i tidig ålder inget av instresse, får står de när man blir 15-16 år då de flesta som är kvar satsar på sin idrott, i jämförelse med yngre barn, de ska enbart enligt mig få en positiv och byggande kontakt med idrotten
WilliamPatrik Brenning6 mars 2019