Chockpris för att spela fotboll i Stockholm: 15 000 kr/år
Uppdaterad 2019-05-06 | Publicerad 2019-02-24
Man kan bli rik som utlandsproffs i fotboll. På vägen dit riskerar föräldrarna att bli fattiga – om karriären inleds i Stockholmsområdet.
Årskostnaden för ett barn i en akademisatsning ligger på över 15 000 kronor i flera klubbar.
– I enstaka fall kan AIK som förening gå in och bidra för familjer, säger Leif Karlsson, sportchef för AIK ungdom.
I Sportbladets granskning av hur införandet av Barnkonventionen i svensk lagstiftning från och med 1 januari 2020 kommer påverka fotbollen frågade vi också ett urval av landets storklubbar om kostnaden för ett barn att delta i verksamheten.
Inte bara selektering och utslagning riskerar att exkludera ett stort antal barn från fotboll i främst Stockholmsområdet.
Avgifterna, speciellt för de så kallade akademilagen, kan göra att familjer inte har råd eller vill att deras son eller dotter ska spela fotboll på den nivån.
Billigast bland de tillfrågade svenska storklubbarna: Malmö FF, som efter de senaste årens lukrativa Europaspel har nära en halv miljard kronor i eget kapital, och som belastar en förälders plånbok maximalt med kring 1 600 kronor per år.
Gratisinbjudningar till turneringar
Summan inkluderar fasta avgifter till MFF på 650 kronor och ytterligare en tusenlapp som bidrag vid turneringar och utlandsresor.
– Vi har nått den positionen som klubb att Malmö FF och våra ungdomslag blir inbjudna till turneringar där arrangören står för hotell- och matkostnaden. Det blir billigare för oss att åka på turneringar i Hamburg, Milano eller på Sardinien än till Gothia Cup eller Eskilscupen och ofta mer intressant motstånd, säger Malmö FF:s ungdomssportchef Per Ågren.
Samma situation är inte lagen i Stockholm i.
Bland annat högre plankostnader, högre löner till tränare och dyrare turneringsdeltagande har gjort att årsavgifterna har skjutit i höjden – rejält.
Hos AIK, BP, Djurgården och Hammarby startar de fasta avgifterna (medlems- och deltagaravgift) från 5 000 kronor per år för en 12-13-årig kille eller tjej som ingår i en akademiverksamhet där träningarna leds av anställda och välutbildade tränare.
– Våra avgifter är normala eller till och med låga i jämförelse med andra Stockholmsklubbar, men höga jämfört med vad det kostar i andra föreningar ute i landet, säger Ola Danhard, verksamhetschef för Djurgården ungdom där en akademiplats för en 10-åring går på 5 500 kronor i grundavgift.
Stora summor i extra avgifter
Men i Djurgården liksom i de andra större 08-klubbarna som Sportbladet varit i kontakt med är man öppen med att kostnader på åtskilliga tusenlappar ytterligare per spelare och år tillkommer i varje lag när man till exempel väljer att åka på turneringar eller träningsläger.
– Vi har en regel i Djurgården att den sammanlagda kostnaden inte ska överstiga 15 000 kronor per år och spelare, säger Ola Danhard.
För en spelare i BP som ingår i klubbens akademiverksamhet är den fasta avgiften 4 900 kronor per år och då ingår kläder och skor, men i klubbens manual, BP-Mallen, anges också att de olika lagen beroende på ålder och inriktning kan ta ut en extrakostnad på 1 000-16 000 kronor ytterligare per år för att finansiera olika typer av aktiviteter.
– Vi vill givetvis att lagen ska ta ut en så låg extrakostnad som möjligt för att vi ska vara tillgängliga för så många som möjligt, säger Mikael Sörnäs, chef för BP:s ungdom och akademi. Vi tittar bland annat på att starta en fond för att underlätta om man inte har råd att betala så mycket.
Hammarby har satt ett tak på totalt 14 000 kronor per år för vad det maximalt ska kosta att ha ett barn i Bajens verksamhet.
– Vi har ingen familjerabatt, men ingen ska behöva välja bort Hammarby Fotboll för att man inte har pengar. Vi har en supporterförening dit vi förmedlar kontakt för att få hjälp och vi har även ett samarbete med Lions (välgörenhetsorganisation), säger Peter Kleve, föreningschef i Hammarby ungdomsfotboll.
– Vi har hjälpt många med olika kontakter så att de har fått hjälp med andra saker kring fotbollen som också kostar, som kläder och skor.
15 000 kr för AIK:s akademi
En initierad klubbledare inom Stockholmsfotbollen som Sportbladet pratat med uppger att det finns flera klubbar inom huvudstadsregionen där kostnaden på grund av påkostade resor och läger i flera fall dragit över 30 000 kronor under ett år för ett deltagande tonårsbarn.
Hos svenska mästarna är årsavgiften för en 13-åring som ingår i AIK:s akademiverksamhet 15 000 kronor.
AIK har satt en maxgräns på 20 000 kronor för en familj med flera barn i Solnaklubbens verksamhet.
– Vi har inga ytterligare dolda avgifter. Därför riskerar det att bli äpplen och päron när man jämför avgifterna mellan olika klubbar. Vi står för vad vi tar ut för avgifter. Vi vill vara öppna, ärliga och transparenta, säger Leif Karlsson, sportchef i AIK Ungdomsfotboll.
Även IFK Göteborg menar att inga ytterligare kostnader tillkommer när en förälder har betalat akademiavgiften på 7 250 kronor per år där en rad förmåner ingår inklusive resor till turneringar och läger.
Ingår ett barn i någon av Stockholms storklubbars ungdomsverksamhet men inte tillhör akademisatsningarna så blir den årliga avgiften i den vanliga breddverksamheten lägre.
Då ligger den årliga kostnaden från 2 000–7 000 kronor, men även där tillkommer i många fall avgifter för eventuella turneringar och läger.
Ingen av de damallsvenska föreningarna – Eskilstuna United, Kristianstad DFF eller Rosengård – som Sportbladet varit i kontakt med tar över 3 000 kronor i årsavgift för sina ungdomsspelare.
Hela Sportbladets granskning av nya lagen:
LÄS MER: Svensk idrott bryter mot barnkonventionen
LÄS MER: ”Mamma, ska inte jag få spela fotboll?”
LÄS MER: Bank: ”Skulle inte barn få spela tävla? Sosseskit!”
LÄS MER: ”Vi vill inte peta undan killarna”
LÄS MER: RF: ”Tror inte toppning överlever nya lagen”
LÄS MER: MFF kan tvingas till dramatiska förändringar
LÄS MER: De toppar laget vid åtta års ålder
LÄS MER: Stockholm agerar – vill införa åldersgräns för selektering