Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Malmö FF kan tvingas till dramatisk förändring

”Vi måste ta hänsyn till lagstiftningen”

Uppdaterad 2019-05-06 | Publicerad 2019-02-22

Sveriges mest framgångsrika fotbollsförening kan tvingas ändra verksamheten i grunden.

Malmö FF:s sätt att låta 9-åringar provspela för att ta en plats bryter sannolikt mot Barnkonventionen som blir lag från 2020.

– Vi ser självklart risken att det är så, säger Per Ågren, sportchef för MFF:s ungdomsverksamhet.

Följ ämnen
Malmö FF

Tidigare under veckan uppmärksammade Sportbladet den dramatiska påverkan som införandet av Barnkonventionen i svensk lagstiftning från 1 januari 2020 kan få på i den svenska idrottsverksamheten.

Speciellt i klubbar och organisationer där det förekommer selektering, ett val mellan barn i ung ålder där bättre skiljs från sämre.

Eller där man tidigt toppar lagen och låter de bästa spela i större utsträckning.

Sveriges mest framgångsrika fotbollsklubb, Malmö FF, gör ingen hemlighet av att man elitsatsar även inom ungdomsverksamheten.

Kan få plats i andra klubbar

Efter en fotbollsskola för 6-9-åringar öppen för alla pojkar har man provspel där 15-20 killar tas ut till MFF:s 9-årslag.

Vad händer med de som inte tar en plats?

– Vi bjuder in de andra klubbarna i vårt närområde till vår fotbollsskola där de får bekanta sig med alla spelare och sedan hjälper vi de som inte tar plats till de andra klubbarna lokalt i Malmö, säger Per Ågren, sportchef för MFF:s ungdomsverksamhet, till Sportbladet.

– Vi är tydliga med att man tillhör en elitförening och att man värderas varje år. Det kan vara killar som tappar intresset eller vill göra något annat som gör att vi skiljs åt och att vi fyller på med spelare utifrån.

Hur kommer nya spelare in i era pojklag?

– Det är många som själva söker sig till oss med den position vi har och den ungdomssektion som vi bedriver. Vi bjuder in till träningsveckor vid speciella tidpunkter där man får visa upp sig. Sedan har vi Sommarfotboll där det kommer många spelare från lokala klubbar och som vi får ögonen på. Sedan får vi även bra koll på många talanger via våra fotbollsakademier (skolverksamhet) och där en väldigt stor andel tillhör en lokal klubb och inte Malmö FF. Det kan finnas en och annan ”Zlatan Ibrahimovic” som vi frågar om de är intresserade av att gå till Malmö FF, säger Per Ågren.

Per Ågren, Malmö FF

MFF-ledningen är också öppen med att man är medveten om att selekteringen och den tidiga elitsatsningen kan vara i strid med Barnkonventionens artikel 12 där barnens bästa och barnens önskemål ska ligga till grund för olika beslut.

– Om vi pratar utifrån toppning eller selektering i unga åldrar så tror jag att det är på väg bort eftersom idrottsrörelsen redan tagit ett antal beslut och tillsammans arbetar för förändra hur vi ser på idrottens och att alla barn ska känna sig inkluderade. Lagbeslutet kan hjälpa till att ge en extra skjuts åt det, sa Henrik Persson, sakkunnig på barn och ungdomsidrott på RF till Sportbladet.

Medvetna om risken

Ser ni en risk i att er verksamhet i Malmö FF krockar med svensk lagstiftning när Barnkonventionen tas in där?

– Ja, självklart ser jag en risk i det. Vi måste också ta hänsyn till lagstiftningen. Vi har inlett den typen av diskussioner i klubben, säger Per Ågren.

Var och när kommer ni landa?

– 2020 är runt hörnet så vi måste landa under hösten för att veta hur vi ska bedriva vår verksamhet under 2020. 

– Vi får ha juridisk expertis som tittar på det här. Ytterst är det en strategisk fråga kring hur vi vill bedriva vår klubb. Fair play är ett av våra värdeord i klubbens värdegrund. Vi ska följa regelboken på och utanför planen. 

Medvetenheten hos Malmö FF:s ungdomsansvarige innebär dock inte att han tycker att appliceringen av Barnkonventionen på svensk idrottsrörelse behöver vara riktig.

– Generellt har vi ett samhälle där vi som föräldrar inte tycker att man ska utsätta sina barn för någonting. Men idrotten har en väldigt bra fostrande del där man lär sig att vinna och där man lär sig att förlora. Att det finns uttagningar och konkurrens, sådant som vi som vuxna möter i arbetslivet. Det är viktigt att man är tydlig i förväg med vad som gäller i den här klubben, säger Per Ågren.

– I Idol i TV sitter man och förnedrar barn. I Vi i 5:an lyfter man fram två stycken som ska företräda övriga klassen och där de vinner eller förlorar. Det finns matlagnings- och bakprogram i TV för ungdomar där man också vinner eller förlorar.

Kan tvingas köra över lokala klubbar

– Men i idrotten, som man söker sig till om man vill tävla och där det är den mest naturliga delen av samhället att man tävlar, så blir vi mer och mer rädda för tävlandet. 

– Om man inte ska få tävla i idrotten var ska man göra det då? Vad är det för individer vi fostrar om vi ska vaggas fram hela tiden utan några smällar på vägen? undrar Per Ågren.

Tvingas MFF gör om sin ungdomsverksamhet får det konsekvenser.

– Vi kan starta breddverksamhet men det skulle sannolikt även innebära att vi ger flera mindre klubbar i Malmö stora problem att överleva, säger Ågren.

–  Barnkonventionen är jätterätt men vi måste också som vuxna fråga oss hur långt vi ska driva det. 

Malmö FF är inte ensamma bland de svenska storklubbarna med en tidig selektering. I Hammarby sker ett första urval bland 8-åringar som söker sig till den mer avancerade akademi-inriktningen. De som inte platsar kan i stället spela fotboll i Hammarbys breddverksamhet.

Spelare från Hammarbys ungdomssektion hösten 2017, Stockholm

Men till skillnad från Malmö FF känner inte Hammarbys ungdomsansvarige någon oro över att verksamheten inte kommer vara förenlig med kommande lagstiftning.

– Är svensk skola eller svenska simskolor det så är Hammarbys verksamhet det också, säger Peter Kleve, föreningschef för Hammarby ungdomsfotboll.

– Punkt 6 i Barnkonventionen är att alla barn ska få möjlighet till utveckling. Det är därför man delar upp barnen i simskolan. Vi agerar på samma sätt. 

Hela Sportbladets granskning av nya lagen:

LÄS MER: Svensk idrott bryter mot barnkonventionen

LÄS MER: ”Mamma, ska inte jag få spela fotboll?”

LÄS MER: Djurgården bemöter Sportbladets granskning

LÄS MER: Bank: ”Skulle inte barn få spela tävla? Sosseskit!”

LÄS MER: ”Vi vill inte peta undan killarna”

LÄS MER: RF: ”Tror inte toppning överlever nya lagen”