Babulfath omplåstrad – nära historisk OS-medalj

Lasse Mannheimer/TT

Niklas Svahn/TT

Uppdaterad 15.09 | Publicerad 10.16

Tara Babulfath är en seger från att skriva svensk idrottshistoria.

18-åringen är klar för semifinal i Paris och nära att bli den första blågula judokan att ta en OS-medalj.

– Jag ska göra mitt allt och jag vill vinna guld, säger Babulfath.

Tre raka segrar, tre raka ippon för 18-åriga OS-debutanten Tara Babulfath i Paris.

I kvartsfinalen slog hon italienska världsettan Assunta Scutto, som lämnade scenen bedrövad med tränarens armar runt sina axlar.

När Babulfath tagit sig till den mixade zonen för intervjuer var hon bandagerad med en ispåse om huvudet. Hon verkade dock inte särskilt påverkad.

Om Babulfath vinner eftermiddagens semifinal mot japanska världsfyran Natsumi Tsunoda innebär det ett stycke OS-historia. Trots många och stora förhoppningar bland blågula judoutövare genom åren har Sverige hittills aldrig tagit en OS-medalj i sporten.

– Jag har en game plan, säger Babulfath till Radiosporten.

”Vill vinna guld”

Den svenska judokan fick en strålande start på Arena Champ de Mars framför Eiffeltornet. Mot världstian Lee Hye-Kyeong blev det seger på ippon, full poäng 10–0, efter att koreanskan gett upp och klappat sig fri knappt tre minuter in i matchen.

– Det känns jättebra. En bra start på turneringen, sade 18-åringen efter premiärsegern.

Hur långt ska det här bära?

– Jag ska göra mitt allt och jag vill vinna guld.

I åttondelsfinalen visade hon att det inte bara var snack. Khalimajon Kurbonova, Uzbekistan, rankad 27:a i världen, besegrades också på ippon och efteråt hade en fokuserad Tara Babulfath ingen tid att stanna för intervjuer.

VM-brons i våras

I kvartsfinalen väntade sedan världsettan Scutto, som besegrade Babulfath i VM-semifinalen i Abu Dhabi i våras. Den gången blev det till slut ett brons för Babulfath som därmed blev den blott andra svenska kvinnan att ta en medalj på judo-VM.

Finalpasset inleds klockan 16.