Två rejäla OS-missar – "Vi ber djupt om ursäkt"

OS 2024 i Paris: Allt om sommar-OS – datum och program

Alice Nordevik/TT

Hanna Rasmusson/TT

Uppdaterad 08.16 | Publicerad 02.46

Den flera timmar långa OS-invigningen dominerades av pompa och ståt – men ett par misstag blev ändå snackisar efteråt.

Under den högtidliga paraden presenterades Sydkorea som Nordkorea och när ceremonin till sist skulle avslutas med att hissa flaggan blev det inte riktigt som man tänkt sig.

Den vita flaggan med sina karaktäristiska fem ringar levererades av en riddare på en metallhäst, fäst på en båt, som såg ut att flyga längs med Seines mörka vatten. Senare byttes den mekaniska springaren mot en riktig häst och den sista biten bars flaggan fram av den silverklädda ryttaren.

Men när det äntligen var dags att hissa flaggan gick det lite galet – den gick i topp upp- och nedvänd.

De gula och gröna ringarna som egentligen ska vara längst ned hamnade i toppen – något som skarpögda sociala medie-användare snabbt påpekade.

”Om du har en dålig dag på jobbet hade det kunnat vara värre. Du hade kunnat vara flagg-teamet som hissade den olympiska flaggan upp och ner under invigningsceremonin”, skriver en person på X.

Tidigare under öppningsceremonin inträffade en annan miss. När den sydkoreanska delegationen åkte båt på Seine introducerades de med det officiella namnet för Nordkorea, först på franska och sedan på engelska, rapporterar AFP. De presenterades som ”Demokratiska Folkrepubliken Korea” i stället för ”Republiken Korea”.

Felsägningen väckte missnöje. Sydkoreas idrottsminister uttryckte ”beklagande” över det inträffade i ett uttalande, och den andre vice idrottsministern har bett om ett möte med chefen för Internationella olympiska kommittén (IOK).

IOK bad senare om ursäkt för blundern. ”Vi ber djupt om ursäkt för misstaget som inträffade när vi presenterade det sydkoreanska laget under sändningen av öppningsceremonin”, skrev IOK i ett inlägg på sitt officiella koreanskspråkiga X-konto.