Jagar OS-guld på spektakulär arena: "Overkligt"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 13.44

Den spektakulära inramningen gör Eiffel Tower Stadium till en av OS stora attraktioner.

Härifrån ska världsettorna Jonatan Hellvig och David Åhman försöka sprida beachvolleyfebern till Sverige.

– Det är den häftigaste arenan vi någonsin har spelat på, säger David Åhman.

Duon är ett av de stora svenska medaljhoppen under OS i Paris. De är världsettor och har dominerat på världstouren hela våren.

Själva är OS-debutanterna snabba med att tona ner målsättningarna.

– Det är rätt galet att vi är etta på världsrankingen, när OS-kvalet inleddes var vårt mål bara att ta oss hit. Det var svårt nog, men att komma hit som världsetta var ingenting som vi hade förväntat oss, säger Åhman.

– Alla lag som är här är otroligt bra, och det kommer att bli tuffa matcher. Skulle vi lyckas ta medalj vore det så klart superhäftigt och supercoolt, säger Hellvig.

Likt två fyrtorn kryssar de mellan de många intervjumikrofonerna på Sweden Arenas innergård, platsen strax norr om den parisiska stadskärnan där de officiella svenska pressträffarna hålls under OS.

Men med sina drygt 190 cm vardera är de dock korta i rocken, relativt sett.

Unik spelstil

Att de flesta konkurrenterna når högre från marken spelar mindre roll. Med sin patenterade och vitt omskrivna spelstil – ”Swedish jump set” – har de revolutionerat beachvolleyn och tagit klivet upp som en av guldfavoriterna.

– Egentligen handlar det om att man ska lura motståndarna och försöka få deras blockspelare att röra sig och inte riktigt veta om det är jag eller Jonatan som ska anfalla. Så vi slår redan på andra tillslaget, eller så passar vi i luften till partnern, förklarar Åhman.

De har valt en sport med begränsad spridning i Sverige. Ute i världen är det något annat, det visar inte minst placeringen av beachvolleyarenan i Paris.

– Det är en fantastisk plats mitt framför Eiffeltornet, man hade inte kunnat önska sig något bättre. Det är lite overkligt att vi spelar just där, faktiskt, säger Jonatan Hellvig.

Beachvolley fick officiell OS-status först 1996, men de olympiska värdstäderna har insett sportens dragningskraft. I London 2012 placerades beachvolleyarenan på Horse Guards Parade vid självaste Buckingham Palace, i Rio fyra år senare avgjordes turneringen mitt på Copacabana.

Möter Australien

Paris vill som sagt inte vara sämre.

Mitt på Marsfältet, den avlånga parken som sträcker ut sig nedanför Eiffeltornet, har man smällt upp Eiffel Tower Stadium där 11 800 åskådare kan följa matcherna med ett av världens mest ikoniska byggnadsverk som fond.

– Det är verkligen den häftigaste arenan vi någonsin har spelat på. Så fort de gick ut med att den skulle ligga där så sade vi ”Vi måste ta oss dit och få spela på den arenan”, säger David Åhman.

Åhman/Hellvig inleder OS-turneringen på lördag klockan 15, mot Australiens Mark Nicolaidis och Izac Carracher.