Busch om OS-sabotaget: Fördömer å det tyngsta

Niklas Svahn/TT

Publicerad 19.40

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger att säkerhetspådraget i Paris är rigoröst. Arkivbild.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) är på plats på OS-invigningen.

Hon fastnade själv i tågkaoset på väg till Paris på grund av nattens dåd.

– Sverige fördömer å det tyngsta sabotagen på det franska järnvägssystemet, säger hon.

Ebba Busch reste med tåg från Bryssel till Paris tidigare under fredagen och blev försenad flera timmar. Under natten attackerades fem platser längs TGV-linjerna in till den franska huvudstaden, vilket orsakat kaos inför OS-invigningen.

– Sverige fördömer å det tyngsta det sabotage som vi sett på de franska järnvägssystemen och är imponerade över den säkerhet och den trygghet och de åtgärder som Frankrike har vidtagit, säger Busch.

Frankrike har beredskap att hantera den här typen av situationer, fortsätter hon.

– Det är ett enormt säkerhetspådrag.

Kristersson ansluter

Hon är i egenskap av vice statsminister den svenska regeringens representant på plats i Paris, senare under spelen deltar även idrottsminister Jakob Forssmed, och statsminister Ulf Kristersson planerar att besöka Paralympics.

Trots säkerhetspådraget präglas spelen av en öppenhet, säger Busch, och pekar på de arenor som byggts inne i stadskärnan.

– Det här är viktiga olympiska spel, ibland undrar en del: är det inte bara lek? Jag tror att det finns en väldigt stark förenande kraft i idrotten som gör att vi kan mötas över nationsgränser.

– Med den turbulens som världen gått och går igenom de senaste åren så tror jag att vi behöver ha mer av det.

Endast 15 idrottare från Ryssland får delta i spelen under neutral flagg. De är inte med på öppningsceremonin. Sverige hade helst sett att både ryska och belarusiska idrottare inte fick vara med på OS.

– Det är viktigt att undvika sådant som kan signalera normalisering eller som kan användas av Ryssland eller Belarus i sin propaganda.

Ska se Sjöström och ”Mondo”

När det gäller att idrottare från Israel deltar i spelen säger Busch:

– Vi fortsätter i alla lägen att uppmana bägge parter att genomföra den ”roadmap”, som det kallas, för vapenvila. Men vi välkomnar att vi både har israeliska och palestinska idrottare på plats.

I övrigt ser hon fram emot den spektakulära invigningen på Seine, se ryttarna tävla i Versailles, Sarah Sjöström i bassängen och Armand ”Mondo” Duplantis sikta på världsrekord i stavhopp.