Svenska OS-båten gjorde entré på Seine

TT

Uppdaterad 22.15 | Publicerad 14.16

Den olympiska elden fördes fram på Seine. Och Sverige gjorde entré.

Den historiska OS-invigning i Paris pågår med 300 000 åskådare och tusentals idrottare i båtar. Säkerhetspådraget är enormt.

Människor jublar, färgerna sprakar och fontänerna flödar på Seine när OS-facklan bärs fram i båt – en riktig folkfest – trots regnet.

Först ut i paraden av 206 länder, som alltid i OS, var Grekland, med elden tätt framför. Sverige gjorde entré cirka två timmar senare i en båt de delade med Sri Lanka och Sydsudan.

Fanbärarna Peder Fredricson, ridsport, och Josefin Olsson, segling, och ett 20-tal andra svenska idrottare log stort och viftade intensivt med den blågula flaggan från övre däck. Ombord var också golfaren Maja Stark, simmaren Erik Persson och judokan Marcus Nyman.

Sista land längs floden var Frankrike som såklart hade fått den största båten. Strax därefter spelades ”The Final Countdown” av Upplands Väsby-rockbandet Europe.

100 år sedan sist

Idrottarna får en kväll att minnas. För första gången hålls OS-invigningen utanför en arena, i hjärtat av Paris – en smått galen idé till en början, har president Emmanuel Macron erkänt. Det är också 100 år sedan sist Paris arrangerade OS.

Båtarna passerade världskända monument som Notre-Dame och Louvren, och gick i mål i en sprakande final vid Trocaderoplatsen, precis framför Eiffeltornet.

Det hade spekulerats i vilka världsartister som skulle uppträda, och redan efter några minuter dök sångerskan Lady Gaga upp och med 60-talsdängan ”Mon truc en plume” av Zizi Jeanmaire.

Metalbandet Gojira rev av en låt på palatset Conciergerie och sedan fyllde den kontroversiella sångerskan Aya Nakamura på. Hon är den mest strömmade artisten på franska i världen och har inför spelen retat upp den franska ytterhögerns Marine Le Pen.

Vem tänder elden?

Det har spekulerats i om även Celine Dion, som synts till i Paris, ska framträda. Ett annat frågetecken är: Vem tänder elden? I en film tidigt under invigningen framträdde fotbollsikonen Zinedine Zidane – så han kan uteslutas.

OS i Paris är det första helt jämställda när det kommer till deltagande män och kvinnor, och längs Seine-turen steg statyer med historiska franska kvinnor, som Simone de Beauvoir, upp.

De uppemot 10 000 idrottarna har hoppade ombord i kölvattnet av nattens brandattentat mot fyra järnvägslinjer utanför Paris vilket skapat kaos i tågtrafiken. Tiotusentals poliser, gendarmer och vakter bevakar staden och ska försäkra en säker invigning och metallstaket längs floden har retat gallfeber på parisarna.

Invigningen avslutas efter klockan 23.