Tar historiskt OS-brons: "Det är obeskrivligt"

Uppdatering: Tara Babulfath vann bronsmatchen – tog Sveriges första medalj i Paris-OS

Lasse Mannheimer/TT

Niklas Svahn/TT

Uppdaterad 19.15 | Publicerad 16.41

Judons olympiska torka är över.

Det var ett brons med mersmak.

Supertalangen Tara Babulfath, 18, ordnade Sveriges första OS-medalj i Paris.

– Jag är överlycklig, säger bronsmedaljören.

Hon var kaxig inför spelen. Men det var inte bara snack från en taggad 18-årig OS-debutant.

Bronset i 48-kilosklassen gav Sverige en pangstart på OS i Paris.

Och sporten judo fick till slut sin första svenska OS-medaljör.

– Det är helt sjukt, jag är jätteglad, det är obeskrivligt, säger Tara Babulfath.

När kazakiskan Abiba Abuzjakynova gav upp bronsmatchen genom att klappa sig fri från svenskans grepp med 40 sekunder kvar sjönk svenskan ihop på mattan och gömde sitt överlyckliga ansikte i händerna.

– Jag fattade först inte. Jag tittade liksom överallt, ”har jag vunnit, har han verkligen sagt ippon, är det klart?”. Och sedan när jag förstod det så … nej, det är obeskrivligt.

Ville krama alla

Efter att ha tackat motståndare, domare och publik – så som anstår en judoka – sprang hon av mattan för att omfamna hela världen, så kändes det.

Hon började med mamma Ida, som tagit flera VM-medaljer i brottning, fortsatte med syster Hanna och studsade sedan upp i famnen på pappa Mohammad, själv OS-brottare för Sverige för 20 år sedan.

Hon hann även med truppchefen Peter Reinebo och några av de pressansvariga innan hon försvann till ett obligatoriskt dopningstest.

Kanske borde hon rentav ha fått göra upp om guldmedaljen. Hon förlorade en stenhård semifinal mot japanskan Natsumi Tsunoda – som sedan tog guldet – i förlängning, så kallad ”Golden Score”, efter att ha åkt på sin tredje varning då hon bedömdes ha ryckt bort sin arm utan att ha ett grepp.

Babulfath ville inte acceptera domslutet och detsamma gällde stora delar av publiken. Den australiske domaren Lubovir Petr mötte en högljudd kuliss av burop i Arena Champ de Mars.

Svenskan munhöggs länge med Petr, tecknade att hon ville ha videogranskning, men gav till slut upp. Knappa timmen senare hade hon släppt besvikelsen och ordnade bronspengen.

– Jag fattade inte vad som hände, om jag ska vara ärlig. Det var bara att ladda om, jag tog hem bronset och jag ska fira det. Jag ska vara stolt över mig själv.

Pessimism efter Tokyo

Det såg annars mörkt ut för svensk judo efter OS i Tokyo 2021. När de två sista svenska medaljhoppen åkt ut utan att ha varit riktigt nära prispallen konstaterade dåvarande landslagschefen Robert Eriksson uppgivet:

– Det var väl nu eller aldrig. Lyckades vi inte här, så vettefan om vi någonsin kommer göra det.

Men framtiden fanns redan där i bakgrunden. Ett par veckor senare avgjordes kadett-EM (U18-EM) i Lettland. Där blev en då 15-årig Tyresötjej den första svenska finalisten i ett sådant Europamästerskap sedan 2008.

Tre år senare har hon vuxit ur kadettdräkten, men fortsätter att skriva judohistoria.