Fem OS-sporter du inte visste fanns

Kasper Ljungström/TT

Publicerad 14.05

Luftballongsracing, tavelmålning och skytte på levande duvor har alla varit en OS-sport en gång i tiden.

OS-historien är fylld av udda idrotter.

Även i Paris kommer det delas ut medaljer i sporter som inte är så vanliga i Sverige.

+ Breaking

Breaking, eller ”break dancing” som det ofta kallas, gör under spelen i Paris OS-premiär.

Stilen härstammar från 70-talets USA, där breaking blev en stor del av hiphop-kulturen i landet. Framför allt i New York, där stilen hade störst fäste. Sedan 90-talet har man tävlat internationellt.

De tävlande dansar själva och det kommer att hållas en tävling för herrar och en för damer.

Grenen gör premiär i det riktiga OS, men har tidigare funnits med som disciplin under ungdoms-OS i Buenos Aires 2018. Däremot har grenen redan petats till OS 2028.

Sverige deltar inte.

+ Sportklättring

Att klättra är inte en allt för ovanlig aktivitet, men trots det har grenen aldrig funnits med i OS-sammanhang förrän nu.

Utövarna i sportklättring är många gånger yngre än i andra idrotter. 39 procent är 18 år eller yngre. Totalt finns det över 25 miljoner klättrare i över 150 länder, enligt Internationella olympiska kommitténs hemsida.

Likt breaking var det först i ungdoms-OS 2018 i Buenos Aires som sporten testades för första gången i olympiska sammanhang.

I OS kommer man att tävla i tre olika typer av klättring: hastighet, svårighet (lead) och bouldering.

Sverige deltar inte.

+ 3x3-basket

Basket har varit en OS-gren länge. Men 3x3-basket, där lagen spelar tre mot tre på en korg, gjorde OS-debut först i Tokyo 2021.

3x3-basket är en av de allra största ”gatuidrotterna” i bland annat USA. Ofta är 3x3-basket lite mer lättsamt, och kan spelas både utom- och inomhus. I OS anordnas dock sporten inomhus. Det är inte allt för ovanligt att evenemanget också inkluderar en DJ som spelar musik.

Sverige deltar inte.

+ Sjumannarugby

Vanlig rugby, med 15 spelare per lag, är inte särskilt stor i Sverige. Än mer ovanlig är rugby sevens, eller på svenska sjumannarugby.

Formen av rugby gjorde entré i OS-sammanhang under mästerskapen i Rio 2016, och har funnits med sedan dess.

Varianten är mer fartfylld och högintensiv än i det mer traditionella rugbyformatet. Matcherna spelas i två halvlekar om sju minuter vardera och endast en minuts halvtidsvila, i stället för de 40-minutershalvlekar som spelas i traditionell rugby.

Rugby i någon form återintroducerades under 2016, efter nästan 100 års frånvaro. Rugby fanns med på OS-programmet i Paris 1924.

Sverige deltar inte.

+ Segling – iQFoil

Årets OS-klass i vindsurfing är iQFoil. Den är en typ av bräda som till synes ser ut att sväva över vattnet. Anledningen till att brädan ser ut att flyga över vattenytan är för att det sitter en foil, en typ av bärplan, på undersidan av brädan, som gör att den flyter upp.

Hastigheterna kan uppmätas till 27-28 knop, motsvarande 50-52 kilometer i timmen.

Sverige har en tävlande i grenen, Johanna Hjertberg.