Nervöst EM-playoff väntar Sverige: "Läskigt"

Lasse Mannheimer/TT

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 05.25

De svenska spelarna deppade efter 0–0-matchen mot England på tisdagskvällen. Resultatet innebar att Sverige tvingas spela playoff om en plats i EM nästa år.

Albanien, Georgien och Luxemburg är tre av lagen som Sverige kan få i första omgången av höstens EM-playoff.

Men de svenska spelarna tar inget för givet trots det lågt rankade motståndet.

– Det känns läskigt, säger mittbacken Magdalena Eriksson inför fredagens lottning.

0–0 mot England på Gamla Ullevi på tisdagen innebar att Sverige slutade trea i sin EM-kvalgrupp bakom Frankrike och England, som tog de två direktplatserna.

På fredag lottas det vilket motstånd som Sverige får i det första steget av höstens playoff, där det krävs seger i två dubbelmöten för att ta sig till fotbolls-EM i Schweiz nästa år.

I den första playoffomgången, som spelas i slutet av oktober, väntar något av de åtta bästa lagen från EM-kvalets C-division.

Drömlottning: Georgien

Det är ett hinder som Sverige normalt sett ska ta sig förbi. Men det är samtidigt stor skillnad på att lottas mot det lägst rankade landet, Georgien (119:e), som Sverige besegrade med 15–0 i VM-kvalet för två år sedan, eller att ställas mot 40:e-rankade Slovenien.

– Vi kommer att behöva vara hundra procent på topp. Det som är positivt är att det blir väldigt bra träning för oss att spela de här matcherna när det är kniven mot strupen, där vi måste prestera och där vi måste vara bäst när det gäller, säger Bayern München-backen Magdalena Eriksson.

Vid avancemang därifrån väntar potentiellt mycket tuffare motstånd i ett avgörande playoff i månadsskiftet november–december. Antingen ställs Sverige då mot ett lag från B-divisionen alternativt Polen, som är det lägst rankade laget från A-divisionen. På pappret vore en ”mardrömslottning” Portugal, 21:a på världsrankningen, och ett lag som under fjolårets VM var nära att slå ut stornationen USA redan i gruppspelet.

– Det känns läskigt, säger Magdalena Eriksson om höstens playoffspel.

– Vi vet att det väntar tuffa matcher i höst, det kommer vara riktigt ångestladdade matcher där otroligt mycket står på spel och där allting kan hända.

”Vi ska till EM”

Besvikelsen efter den missade direktplatsen till EM – en seger mot England hade räckt – lindrades dock något av vetskapen att man har en livlina kvar i playoffspelet.

Och de svenska spelarna är övertygade om att de kommer att ta sig till mästerskapet till slut.

– Vi hade såklart hoppats på att kvalificera oss direkt, men man är ändå glad att det finns en andra chans, säger Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö.

– Det hade känts ännu värre om det var helt kört, vi har fortfarande en chans och den ska vi ta. Vi ska ta oss till EM, säger Chelseaanfallaren Johanna Rytting Kaneryd.