Därför lämnade stjärnorna lagfotograferingen

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-07-16 21.00

Lagkaptenen Kosovare Asllani (nummer 9) är på väg att lämna lagfotograferingen tillsammans med mittbacken Linda Sembrant. Detta för att uppmärksamma initiativet “Alla dagar”, som handlar om att öka kunskapen om menstruation inom fotbollen.

Plötsligt lämnade lagkaptenen Kosovare Asllani och mittbacken Linda Sembrant startelvan vid lagfotograferingen.

Syftet var uppmärksamma att var femte kvinna, enligt en undersökning, tvingas avstå match eller träning på grund av mens.

Det var inför EM-kvalmatchen mot England på Gamla Ullevi i Göteborg som de två landslagsstjärnorna lämnade sina nio lagkamrater direkt efter den traditionella fotograferingen av startelvan.

De två frånvarande spelarna symboliserar de 21,1 procent kvinnor som i en undersökning har uppgett att de avstått match eller träning på grund av sin menstruation.

”Att i samband med fotograferingen av startelvan visa en startnia är en stark symbol för hur mens påverkar kvinnliga idrottare. Vi vill med detta visa på behovet av ökad förståelse och bättre stöd för våra spelare”, säger Linda Sembrant till Svenska fotbollförbundets hemsida.

Förbundet driver sedan 2022 projektet ”Alla dagar” och sedan starten har det skett förändringar i en positiv riktning. I januari i år uppgav exempelvis 61 procent av de tillfrågade att deras förening erbjuder gratis mensskydd i sina lagväskor. I maj 2021 var den siffran 25 procent, enligt enkätundersökningar gjorda av förbundet.

Andelen ledare och tränare som upplever att mensfrågan är tabubelagd i deras föreningar har också minskat under samma period – från 32 till 11 procent.