Cirkus Nadal skapar publikhysteri i Båstad

Daniel Kihlström/TT

Uppdaterad 09.08 | Publicerad 06.00

Cirkus Nadal är i gång i Båstad – 19 år efter det senaste besöket.

Den spanske gruskungen minns festerna i tennismetropolen som tonåring, men med fru och barn på plats blir det nog inget av den varan i år.

– När du är 38 år har livet förändrats lite, säger Rafael Nadal.

Redan när Rafael Nadal klev in i dubbelturneringen i par med norrmannen Casper Ruud på måndagen var det fullsatt på Båstads centrecourt. Många som hade löst biljett till området fick inte plats på läktaren.

– På en måndag, i första omgången och i dubbel dessutom. Jag har aldrig varit med om det under mina 25 år här, säger turneringschefen Christer Hult och skakar på huvudet.

När det i mitten av juni stod klart att den spanske gruskungen skulle spela den svenska ATP-tävlingen sköt biljettförsäljningen i taket.

– Då sålde vi 8 000 biljetter på två timmar. Det var fantastiskt. Efter ett par dagar var vi slutsålda hela vägen. Det har jag aldrig varit med om tidigare och inte heller under mina tio år med Stockholm Open. Han är ett fenomen.

”Blev ju en världsnyhet”

Hult har känt Nadal och hans team i över 20 år – ända sedan en ung Nadal fick ett wildcard till turneringen 2003. I sin tredje start i Båstad vann en då 19-årig Nadal turneringen 2005. Det var året han blev en världsstjärna och sedan dess har spanjoren inte spelat i Sverige.

Förrän nu. När Christer Hult fick höra att Nadal skulle avstå grässäsongen med sikte på OS – som avgörs på Roland Garros grus i Paris – agerade svensken och lyckades locka Nadal till Bjärehalvön igen.

– Det blev ju en världsnyhet, inte för att han skulle spela Båstad utan för att han inte skulle spela Wimbledon, säger Hult.

Nadal och hans team på runt tio personer kom till Båstad redan i onsdags förra veckan för att träna. Även hans fru och 21 månader gamla son är med i Sverige, vilket gör vistelsen något annorlunda jämfört med hans tre första år i Båstad.

”Inga partyn ännu”

– Det är en jättevacker by. Jag njuter och går och äter middag på kvällarna. Inga partyn ännu. Min familj är här, så jag får inte. Men jag minns att jag var på några fantastiska fester förra gången jag var här, säger han och skrattar.

Med 22 grand slam-titlar och totalt 92 ATP-titlar är Nadal en legendar, men han uppvisar inga divalater.

– ”Rafa” är en världsstjärna, men det jag fascineras av är att han gör sig så tillgänglig ungdomar och barn hela tiden. Han tar selfies och skriver autografer hela tiden. Han är hur enkel som helst att ha att göra med, men sedan är det klart att vi ser till att allt är på plats för honom, säger Christer Hult.

Hans enda önskemål inför årets upplaga? Ett par bilbarnstolar.