Åberg topptippad i The Open: "Vet vad jag kan"

Kasper Ljungström/TT

Publicerad 12.14

Ludvig Åberg har höga förväntningar på sig själv under den här veckans British Open. Arkivbild.

Ludvig Åberg gör sin allra första start i British open – och är en av segerfavoriterna.

– Jag tycker om pressen, det är den man vill ha, säger den svenske superstjärnan.

Ludvig Åbergs framfart under sitt första år som proffs har gått i raketfart, och är redan rankad världsfyra.

Detta utan att ens ha spelat den sista majorn för säsongen ännu, British open. Tävlingen inleds på torsdag, på legendarisk mark för svensk del. Årets upplaga går på Royal Troon, där Henrik Stenson vann tävlingen för åtta år sedan, som den förste och hittills ende svenske majorvinnaren i herrgolf.

En insats som Åberg tycker är värd att hyllas i Sverige.

– Jag har sagt det några gånger förut, den dagen borde vara en helgdag i Sverige. Det var en enormt cool dag, säger han på en presskonferens.

”Känns mest som hemma”

British open är den enda av de fyra majortävlingarna som går på europeisk mark. Därför betyder just den här lite extra för svenskhoppet.

– Det är den som känns mest som hemma, och den jag har tittat på mest under min uppväxt. Så jag känner att jag har en koppling på det sättet till The Open.

Svensken är en av huvudfavoriterna till att ta hem tävlingen, trots att han aldrig tidigare spelat British open. Men Åberg har gång på gång visat att han inte fruktar pressen som sätts på honom. Snarare tvärtom.

– I fotboll pratar man mycket om att vilja ha bollen, och jag försöker intala mig själv lite samma sak. Jag tycker om pressen, det är den man vill ha. Det är därför man spelar och anledningen till att man lägger ner alla timmar.

”Kommer alltid ha höga förväntningar”

Men när Åberg kliver in i handlingarna, 10.47 på torsdag, är förväntningarna utifrån ingenting jämfört med kraven han ställer på sig själv.

– Jag kan inte prata för andra, utan bara för mig själv. Jag kommer alltid att ha höga förväntningar på mig själv, för att jag vet vad jag kan göra och vad jag är bra på. Sedan får andra tycka vad de vill, det är inte upp till mig. Men ja, mina förväntningar på mig själv kommer alltid vara höga.

Utöver Åberg är sju andra svenskar med i tävlingen: Henrik Stenson, Alex Norén, Alexander Björk, Vincent Norrman, Sebastian Söderberg, Jesper Svensson och Charlie Lindh.