Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Systembolaget har också Disneyfierats

Det finns en dokumentär som heter ”Public speaking” och handlar om Fran Lebowitz. Man kan inte bli mer New York än Fran Lebowitz. Hon är snabb, vass, rolig och elak. Nästan allt hon säger är värt att citera. ”Mitt favoritdjur är biff”, till exempel.

I ett parti av ”Public speak­ing” pratar Lebowitz om Times Square, en gång Manhattans mittpunkt. Här fanns nöjen och restauranger som med tiden blev allt sunkigare, tills knark, horor, porr och knivrån helt tog över. Då började saneringen. I dag är Times Square ett Disneylikt vardagsrum för turister som glosar under skyskrapornas jättelika tv-skärmar.
Om en riktig new yorkare passerar Times Square i dag och där råkar stöta på en bekant, är det första som händer, enligt Lebowitz, att båda börjar producera ursäkter. ”Jag tänkte ta en genväg till kemtvätten”, ”Min agent har sitt kontor där borta”, ”Jag följde några släktingar från landet som absolut skulle hit”.

Att bli påkommen på Times Square har helt enkelt blivit genant. Den sanerade, sockervaddiga tryggheten får riktiga new yorkare att rodna av skam.

Samma sak, fast tvärtom, har hänt på Systemet. Minns ni när ett besök på Systemet var ungefär som att gå på porrbio? Såg man någon man kände låtsades man antingen vara uppslukad av en vinetikett, eller så hälsade man överdrivet högljutt med ett par tråkiga standardskämt.

”Vi måste sluta träffas såhär, hehe.”

Sedan kom ursäkterna. Långa utläggningar om att det skulle bli middag med mat som trots allt kräver lite vin och det är många gäster så det måste ju bli några flaskor och redovisning, motivering och försvar.

Personalen, förresten, tittade också på kunderna som om de vore porrbio­onanister. Ett par flaskor vin kostade minst en föraktfull blick.
Nu har också Systembolag­et Disneyfierats. Allt är inbjudande, vänligt och tryggt. Det går bra att köpa lådvis med sprit utan minsta näsrynkning. Det är det enda stället där personalen alltid öppnar plastkassen åt dig, så att du ska slippa stå där och försöka gnugga fram en öppning när du ska packa i. Systemet är så otvunget numera att jag frestas att gå dit bara för att fördriva tiden, snacka lite med kompisar, kanske sitta på en pall lådvin och läsa en bok.

Något har gått förlorat på Times Square. Kanske också på Systemet.

Följ ämnen i artikeln