Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Nu känner man igen sossarna

Mycket har förändrats gällande regeringens politik i flyktingfrågan sedan Stefan Löfven förra året höll tal på Medborgarplatsen under parollen ”Refugees welcome”.

Många tycks tro att Socialdemokraterna bytte skepnad när de plockade fram hårdhandskarna mot flyktingarna och tiggarna.

Inget kan vara mer fel.

Det är nu man känner igen dem.

För knappt ett år sedan höll Stefan Löfven ett mycket citerat tal på Medborgarplatsen i Stockholm. Han sa att i hans Europa byggs inga murar. Några månader ­senare murade han och regeringen igen blod­omloppet mellan Danmark och Sverige.

I april förra året intervjuades Löfven av Sydsvenskan. På frågan om det fanns något tak för hur många flyktingar Sverige kan ta emot svarade han:

– Nej, det finns ingen gräns.

Men det fanns det: 163 000 per år var för många. Sverige gick snabbt från ett mycket generöst flyktingmottagande till EU:s mininivå.

Det kan alltså verka som om Socialdemokraterna bytt kostym. Från mys till batong. Så är det visserligen i just den här frågan men i det stora hela är det en återgång till normaliteten.

Civilminister Ardalan Shekarabis (S) testballong häromveckan om att förbjuda tiggeri var ett uttryck för samma sak. Visserligen har företrädare för de flesta partier, inklusive Social­demokraterna, länge hävdat att man inte kan sätta stopp för fattigdom.

Men det struntade Shekarabi i. Klart man inte kan ha en massa folk som oreglerat sitter i gathörnen och skramlar med mynten.

Men testet föll inte väl ut och Stefan Löfven tvingades säga att frågan inte ens diskuteras i regeringen.

Socialdemokraterna gillar inte att alla får göra nästan som de vill. De tycker om regleringar och skiljs från dem under stor vånda. Valutaregleringarna, som bland annat krävde tillstånd för att ta med sig mer än 6 000 kronor till ett annat land, avvecklades under protester.

LO:s kollektivanslutning av sina medlemmar till Socialdemokraterna avskaffades först sedan LO:s dåvarande ordförande Stig Malm sa att det blivit en kvarnsten kring arbetar­rörelsens hals.

Löner ska regleras i kollektivavtal med procentsatser. Så kallade nollavtal, kollektivavtal utan centralt överenskomna lönehöjningar, är ingenting för S. Då kan ju vad som helst hända.

Valfrihet i skolan, vården och omsorgen applåderades inte heller av Socialdemokraterna. Men dåvarande ­finansministern Kjell-Olof Feldt (S) fick upp det låset genom att ­säga att dagis nog kunde drivas av personal- eller föräldrakooperativ. Men det ledde såklart till att samhället miste en del av greppet över den offentliga sektorn.

Det tycker inte Social­demokraterna om. Det är så man känner igen dem.

5 saker att hålla koll på i veckan

För 15 år sedan

I dag har det gått 1,5 decennium sedan den hittills största terrorattacken genomfördes. Minst 2 700 personer dog när flygplan rammade tvillingtornen World trade center i New York och försvarshögkvarteret Pentagon i Washington. Ett fjärde plan kraschade på en åker i Pennsylvania.

Politiken sparkar igång

Det politiska året inleds på tisdag när kungen sedvanligt öppnar riksdagsåret med ett kortare tal. Det är ­givetvis omöjligt att veta vad som står överst på agendan, det brukar vara händelsestyrt. Men vinster i välfärden och svenskt medlemskap i Nato är givna punkter.

Det ska EU satsa på

EU-kommissionens ord­förande Jean-Claude Juncker håller på onsdag sitt årliga ”state of the union”-tal inför EU-parlamentet i Strasbourg. Där talar han om vilka områden som kommissonen tycker är särskilt viktiga under året som kom kommer, så som brexit och flyktingar.

Får inte vara med

EU:s stats- och regeringschefer har informellt topp­möte i Bratislava i ordförandelandet Slovakien på fredag. De fria diskussionerna ska handla om brexit och det ska inte dras några slutsatser. ­Huvudpersonen, nya brittiska premiärministern Theresa May, får självfallet inte vara med.

Vad kan inte han berätta?

I dag fyller (förhoppningsvis) världens äldste man 113 år. Yisrael Kristal föddes i Polen 1903. Under andra världskriget sände nazisterna honom till ett judiskt getto, där hans barn dog, och sedan till Auschwitz, där hustrun avled. Efter kriget emigrerade Kristal till Israel.