Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Valfrihet är en Porsche med handikapptillstånd

Två unga kvinnor kliver­ ur en Jaguar som är parkerad i en handikappruta på Östermalm i Stockholm. Glatt pratande promenerar de i riktning mot Strandvägen.

Innanför vindrutan på sportbilen ligger ett parkeringstillstånd med en symbol i form av en rullstol. Jaguaren­ är fredad. Lapp­lisorna kommer inte att utfärda­ några böter.

Min fru berättar hur hon sett en snorvalp parkera en Porsche­ i handikappruta. Han gick med spänstiga steg från bilen. Innanför rutan låg bilden med rullstolen.

Rutorna är ett uttryck för solidaritet. Där det finns en finns också en rörelse­hindrad som behöver parkera­ nära­ sin port.

Vi andra makar på oss och ger rum åt den som behöver det. Parkeringstillstånd utfärdas till personer med ”betydande­ och bestående gångsvårigheter”. De ska visa­ läkarintyg.

En handläggare i Stockholm stads kontaktcenter, Marita Bilow, säger:

– Det är ett hejdlöst och utbrett missbruk av till­stånden. Det är fruktansvärt att människor har så lite respekt­ för varandra.

Jag ska inte avfyra floskeln att vårt samhälle har blivit råare och mindre solidariskt. Svin har alltid funnits. Wenche Willumsen på DHR–Förbundet för ett samhälle utan rörelse­hinder, berättar att en person­ i rullstol knackade på rutan till en bil som stod på handikapplats.

– Har du tillstånd?

– Här, sa mannen i bilen och visade en stilett.

Jag ringer kvinnan som äger Jaguaren. Hon säger: Min mamma har tillståndet så vi har rätt att använda handikapprutan.

Finns öppningar i systemet kommer några alltid att utnyttja dem. Parkerings­tillstånd valsar runt. Den pressansvarige på DHR har hört att de betingar högt värde på svarta börsen. Det är naturligtvis attraktivt att ha en egen ruta i innerstan.

Tidigare var tillstånden knutna till de rörelsehindrades bilar. Men för 20 år sedan­ blev tillstånden personliga. Varför kan inte Transportstyrelsen svara på. Ingen minns längre. Det hade­ med flexibilitet att göra,­ de handikappades rätt att köra vilken bil som helst.

Lappen med rullstolen ger rätt att ställa vilken bil som helst i en handikappruta.

Valfrihet!

Så skapar vår tids religion en möjlighet för unga människor med Porsche och Jaguar­ att ställa sig på en plats som är reserverad för en åldring med rullator.

Följ ämnen i artikeln