Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Svenska polisen en trög koloss där inget händer

Polisen i Skåne vägrar att svara på frågor från den myndighet som ska övervaka polisen.

Myndigheten heter Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN, och namnet berättar vad den är till för. Kanslichefen Eva Melander Tell låter frustrerad när jag ringer henne.

– Högsta polisledningen i Skåne vill inte tala med oss. Men de är skyldiga att svara. Min åsikt är att de måste svara.
SIN försöker utreda varför polisen i Skåne upprätt­ade ett etniskt register över 4 700 romer, däribland gamlingar och tusen barn. Skånes polischef Klas Johansson säger att han inte kände till registret och att han är upprörd, ja, han är jätteupprörd.

Men han svarar inte på frågor från SIN.

Ty samtidigt pågår en polisutredning mot polisen, och den utredningen vill polis­en inte störa. Så tolkar jag svaret från Lars Förstell, Skånepolisens informationschef, när jag kontakt­ar honom.

Sedan ringer chefsjuristen Monica Nebelius och säger att det är chefen för kriminalunderrättelsetjänsten i Lund som inte vill svara på frågor. Han anser att han inte får svara på frågor. Ja, han anser det. Det är hans åsikt. Att de myndigheter, både SIN och åklagaren, som står över honom säger att han ska svara har hittills inte rubbat honom. Principfast tiger han.

Han är fortfarande i tjänst.
Det har gått 17 dagar sedan Dagens Nyheter avslöjade romregistret, 17 dagar sedan polisen sa att detta måste utredas, 17 dagar sedan SIN inledde sin granskning.

– Vi vill inget hellre än att svara på SIN:s frågor, säger Monica Nebelius i luren.

När vi lagt på går jag in i Brottsförebyggande rådets statistik. Uppklarningsprocenten för anmälda narkotikabrott minskade från 65 procent till 56 mellan 2003 och 2012. Miljöbrott från 11 procent till 4. Misshandelsbrotten från 19 till 16 procent. Bilden i stort är att det står still, trots fler poliser.

Den principfast tigande kriminalaren i Lund, cheferna som säger att de vill svara men inte kan och den usla uppklarningsprocenten hänger ihop. Det handlar om en trög koloss där inget händer.

Polisen i Skåne funderar på att skriva ett brev till alla romer i registret. Så att de vet att de är registrerade.

Den saken diskuteras, och diskuteras. Endera dagen kommer ett beslut.

Följ ämnen i artikeln