Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

M-förslaget skulle inte stoppa flyktingströmmen

Moderaternas nya förslag är att slag i luften.

Alla som ansöker om asyl i Sverige ska få sin sak prövad här.

Anna Kinberg Batra och Moderaterna föreslår att Sverige inför tillfälliga gränskontroller i upp till tre månader. Flyktingar som kommer från andra EU-länder ska nekas inresa i Sverige. Partiet hävdar att man på så sätt slår vakt om EU:s så kallade Dublinförordning.

Om vi tar det hela steg för steg så innebär Moderaternas förslag bokstavligen att bara asylsökande från länder utanför EU ska få sin asylansökan prövad i Sverige. Det är en försvinnande liten del av alla flyktingar, upp till 190 000 i år, som skulle släppas in. Vissa för att senare utvisas.

Men enligt experter, exempelvis Louise Dane, doktorand i migrations- och barnrätt, skulle det inte alls fungera så i verkligheten. Inte heller enligt Migrationsverkets skriftliga information till asylsökande går det till på det viset.

Kan inte stoppas enligt Dublinförordningen

Enligt EU:s Dublinförordning kan man inte stoppa personer som söker asyl i Sverige vid gränsen. I stället görs en utredning om i vilket land den asylsökandes ansökan ska prövas. En asylansökan ska i första hand behandlas av det EU-land där den sökande har familj, i andra hand av det EU-land där den asylsökande har visum eller har uppehållstillstånd.

I tredje hand ska ansökan behandlas i det EU-land där personens fingeravtryck finns registrerat eftersom det var där han eller hon reste in i EU. I fjärde hand i det EU-land där det finns bevis för att personen besökt eller rest igenom på väg mot Sverige.

Enligt Migrationsverket var det tidigare omkring 15 procent av de asylansökande som borde få sin ansökan prövad i ett annat EU-land. Mellan tummen och pekfingret tror man att andelen nu, i det kaos som uppstått den här hösten, är betydligt lägre.

Dublinförordningen har dessutom delvis satts ur spel av vissa länder. En del har exempelvis slutat att skicka tillbaka flyktingar till Grekland eftersom de anser att mottagandet där inte lever upp till bestämmelserna i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Det nuvarande kaoset medför dessutom att många flyktingar inte registrerar sig förrän de kommer till det land där de vill ha asyl, inte i det EU-land de först kommer till.

Ett slag i luften

Moderaternas förslag är alltså ett slag i luften. I praktiken skulle det, enligt experterna, inte strypa strömmen av flyktingar till Sverige.

Däremot kan tillfälliga gränskontroller leda till att färre söker sig vidare till Norge och Finland eftersom de inte kan vara säkra på att få sin asylansökan prövad där om det finns bevis för att de registrerats vid den svenska gränsen.

Vad Fredrik Reinfeldt, förre M-ledaren och statsministern, tycker om förslaget kan man bara spekulera i. Han var en av de första som varnade för de påfrestningar som det svenska samhället sannolikt skulle utsättas för till följd av flyktingkatastrofen.

Men hans recept, för femton månader sedan var ”öppna era hjärtan”. Hans efterträdare säger ”stäng dörren”.

Applåderas av SD

Föga förvånande så applåderas M-förslaget främst av Sverigedemokraterna. Medan allianskamraterna i Centerpartiet inte tycker att det löser några som helst problem.

- Många har uppfattat det som att det skulle minska antalet asylsökande, men så är inte fallet. Man har rätt att söka asyl vid en sådan (gräns)kontroll, säger Johanna Jönsson, talesperson i migrationsfrågor (C) i en artikel här intill.

8,3 procent av dem som röstade på Moderaterna i valet 2010 hade i valet förra året bytt till Sverigedemokraterna. Är det förklaringen till det nya M-förslaget? Din gissning är lika god som min.