Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Mannen som anlitade torped att mörda kvinna fälls sannolikt - beslut i dag

Polis och åklagare gav aldrig upp hoppet att lösa det osedvanligt brutala mordet på en ung fyrabarnsmamma i Haninge för fyra år sedan, trots en mycket komplicerad juridisk situation.

Envisheten ser ut att ge resultat.

Södertörns tingsrätt beslöt i dag att den man som misstänks ha anlitat en torped att mörda en kvinna med vilken han låg i en infekterad vårdnadstvist ska stanna kvar i häkte.

Rättegången avslutades i fredags och beslutet är en fingervisning så god som något att mannen kommer att fällas, vilket med tanke på de osedvanligt komplicerade omständigheterna sannerligen inte var givet.

Sköts framför sina barn

Vägen fram till dagens beslut har varit lång:

Sommaren 2010 öppnade kvinnan dörren till sin lägenhet med sin bebis på armen och sköts med tre skott i ansiktet inför ögonen på sina tre äldre barn.

En 22-årig man dömdes för mordet i tingsrätten, men friades i hovrätten. Den tekniska bevisningen var för all del god, men barnen vittnade om att skytten hade en annan hårfärg än den misstänkte.

Utredarna koncentrerade i det läget sig på mannen hon tidigare hade levt med och som hon hade det yngsta barnet med. Han greps, men släpptes efter en månad i häkte då bevisen inte var tillräckliga för åtal.

Men polis och åklagare stretade vidare och sent i somras, två år senare, greps mannen igen.

Flydde till Egypten

Det här var inte en enkel situation för åklagaren. En advokat som under en rättegång inte gör ett stort nummer av att det inte går att fälla en person som påstås ha anlitat en torped som blev friad för mordet begår tjänstefel.

Åklagare Marcus Ekman löste situationen genom att undvika att peka ut en mördare och sätta på sig livrem och hängslen för att täcka så många juridiska eventualiteter som möjligt och väckte åtal för anstiftan, medhjälp eller stämpling till mord.

Bevisningen bestod av 47 handlingar, däribland handlingar från vårdnadstvisten, telefonavlyssning och belägg för att mannen flydde till Egypten efter att kvinnan mördades.

Handfast teknisk bevisning saknas dock och mannen har nekat sig genom rättegången.

Det ska bli intressant att ta del av hur Södertörns tingsrätt bedömer materialet. Någon form av fällande dom torde det bli.

Men står det sig i en prövning i hovrätten? Det är alls inte säkert. 

Följ ämnen i artikeln