Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Nu handlar det om hur Trump formulerar sig

Nato-ledarna kommer att stryka USA:s president medhårs på toppmötet i dag.

Förhoppningen är att Donald Trump ska uttala sitt oreserverade stöd för Nato och dess kollektiva försvar.

Annars fortsätter osäkerheten kring säkerhetssituationen i Europa.

Följ ämnen
Nato

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg har sett till att det inte ska bli någon diskussion om tunga politiska frågor när Trump för första gången är med på ett Nato-toppmöte. Istället för arbetsgrupper blir det bara en gemensam middag.

Idén är att hålla den amerikanske presidenten på gott humör. Där kan den pampiga invigningen av det nya Nato-högkvarteret i Bryssel hjälpa till att få Trump att känna sig välkommen och bekräftad.

Det kommer ändå att vara en stor kontrast mot när föregångaren Barack Obama gästade Nato första gången. Då en av de populäraste presidenter som besökt Europa. Inför Trumps besök är förväntningarna lågt ställda. Allt som inte blir mer kaos är en framgång.

Under valrörelsen kallade Donald Trump Nato för "föråldrat" och det lät som det inte var självklart att han tänkte hålla på Natostadgans femte paragraf där det sägs att en attack mot ett Nato-land ska betraktas som en attack mot alla.
Sedan han flyttade in i Vita huset har kritiken mot militäralliansen tonats ner en aning. Trump tycker inte längre att Nato är föråldrat men han har inte heller lämnat några definitiva garantier om att USA kommer till Europas undsättning om något land blir angripet.

Gränsstater särskilt utsatta

Det har skapat stor oro och osäkerhet eftersom Nato utgör hela grundstenen för Europas säkerhetspolitik och försvar. Särskilt i ett läge då Ryssland uppträder mer aggressivt på den internationella arenan och annekterat en del av Ukraina. Stater som gränsar till Ryssland känner sig särskilt utsatta.

Särskilt som det råder osäkerhet kring vilken politik Trump kommer att föra gentemot Ryssland. Tänker han som det lät i valrörelsen mysa ihop med president Putin eller blir det en mer traditionell anti-rysk amerikansk politik? Trumps ryssproblem på hemmaplan har hittills lagt en våt filt kring de rysk-amerikanska relationerna.

Där vill de övriga deltagarna gärna höra vad Trump har att säga.

Trump har de senaste månaderna skickat både försvarsminister Mattis, utrikesministern Tillerson och vicepresident Pence till Europa för att hamra hem budskapet att Europas länder måste betala mer för sitt eget försvar. De flesta når inte målet att två procent av deras bruttonationalprodukt ska satsas på försvaret.

Många kommer att lyssna spänt på hur Trump formulerar sig kring vad han tidigare kallat att "smita undan notan och låta USA betala".

För att möta olle i grind har Stoltenberg lovat att alla länder som inte når 2-procentmålet i dag ska presentera en plan för hur de ska nå dit senast år 2024.
Återstår att se om Trump nöjer sig med sådana löften.

Överraskande skandalfritt

Särskilt kritisk har han tidigare varit mot Tyskland och Angela Merkel som han tycker borde ta mer av en ledarroll även militärt. Hur Merkel reagerar på eventuell kritik i dag kan bli avgörande för om toppmötet blir lyckat eller inte.
Trump är ute på sin första utlandsresa sedan han blev president. En resa som varar i hela nio dagar och nu närmar sig slutet. Det gäller att den amerikanske presidenten lyckas hålla fokus även de sista dagarna.

Hittills har hans resa varit överraskande fri från skandaler och klavertramp. Trump har hållit sig till manus och generellt varit mycket översvallande mot sina värdar i Saudiarabien, Israel och i Vatikanen.

Normalt borde det vara ännu enklare för en amerikansk president när han besöker Europa. Men eftersom Trump uttalat så mycket kritik mot EU, som han anser borde avskaffas, och Nato kan det ändå bli en aning stelt.

Det behövs inte många förflugna ord för att bryta den förväntade stämningen av samarbete och enad front utåt.

Följ ämnen i artikeln