Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Låt inte Zlatan offras och bli en syndabock

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-20

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ordet syndabock dyker för första gången upp i bibelns Mosebok. Folket valde ut två bockar, den ena, den goda, fick hedersbetygelser och offrades sedan.

Den onda fick, via handpåläggning, ta på sig allas synder och slängdes sedan ut över ett stup alternativt drevs ut i öknen. Av detta kan man dra två slutsatser.

1. Getlivet har aldrig varit lätt. 2. Intet är nytt under solen.

För traditionen att offra syndabockar står sig än i denna dag.

Sosse-kvinnor ska till exempel ta på sig partiets synder för misslyckandet i EU-valet. (Det finns kanske någon som minns valet förra veckan, man kryssar in folk till parlamentet och skickar dem till Bryssel i fem år.)

Mona Sahlin störtade visserligen inte ut för ett stup men det var hon som fick förklara partiets dåliga siffror under valnatten.

Inger Segelström kan stoppas från att bli gruppledare för den svenska s-gruppen i EU-parlamentet. Trots att hon stod först på vallistan och fick flest kryss så vill enligt uppgift partiledningen att en karl ska få posten.

Visserligen ska man ta politik och alla dess intrigerande utspel med en stor nypa salt, men nog har vi en gettrend i sosseledningen?

Margot Wallström till exempel är populär hos alla utom partiledningen. Nog verkade det på Göran Persson som om han är sugen på att skicka ut henne i öknen.

Fast vad man missar i hela syndabocksförfarandet är att problemen sällan försvinner, trots att en getstackare får sätta livet till. Vad det handlar om är egentligen en sorts ansvarsbefrielse, att vägra inse sina egna fel och i stället skylla på någon annan.

Inom djurpsykologin har man länge känt till det här med dominans och underkastelse. Där är det viktigt för stabilitet inom gruppen, ledaren bestämmer och de andra följer efter. Lägst ned på skalan finns hackkycklingarna. Fast i en demokrati borde det väl fungera bättre än så, eller? Kanske inte. Anna Hedh, en EU-kritisk sosse från Öland, fick sin valkampanj motarbetad och saboterad på ett sätt som påminner om maffiametoder. Men Anna kryssades in av väljarna, trots att hon stod på baksidan av valsedeln. Den syndabocken skuttade inte över stupet. För det coola med demokrati är ju att väljarna kan bestämma.

Sossarna har gjort två dåliga EU-val. Det vore kanske dags med självrannsakan i stället för getslakt.

Och när vi ändå är inne på ämnet. Den goda geten i Bibeln välsignades och offrades sedan. Hur många har inte andligen kysst Zlatans högerfot? Må han bli hyllad och upphöjd, må han slippa störtas ned från Olympen om han gör ett misstag. För han är ju bara en människa, inte en bock.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln