Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Sverige är värst i Europa – om man nu ska tro på SCB

Det är synd att en så viktig debatt som den om ungdomsarbetslösheten ­förvirras av statistik.

Det är korrekt att påstå att 28 procent går utan jobb.

Lika rätt är att säga att bara var tionde ungdom är arbetslös.

I går sparkade det politiska året i gång med statsminister Fredrik Reinfeldts sommartal. Om en vecka kontrar S-ledaren Stefan Löfven.

En kvalificerad gissning är att debatten även i höst kommer att domineras av sysselsättningen och då särskilt ungdomsarbetslösheten.

Enligt officiell, och i alla fall på pappret jämförbar, statistik från alla EU-länder tillhör Sverige värstingarna. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, var arbetslösheten i åldrarna 15 till och med 24 år i juni 28,3 procent. Mer än var fjärde svensk under 25 skulle alltså vara arbetslös, inte ha något jobb och inte heltidsstudera.

Tyvärr är det väldigt få som tror på den där siffran, även om den högfrekvent används i den politiska debatten.

En av dem som inte tror på siffran är Arbetsförmedlingens analyschef Clas Olsson. Han anser att den verkliga ungdoms­arbetslösheten är drygt tio procent. Det är ingen anmärkningsvärd skillnad jämfört med ­befolkningen som helhet. ­Enligt SCB:s ­senaste siffror går 8,8 procent utan jobb.

Att Olsson, som ju verkligen borde veta, anser att ungdomsarbetslösheten ligger på helt andra ­nivåer än den som anges i Sveriges officiella statistik beror på att man i den räknar in heltidsstuderande som söker helg- och feriejobb.

I viss mån kan man ju säga att de är arbetslösa eftersom de söker jobb för att dryga ut den magra ­studentkassan med. Men man kan lika gärna hävda att de som heltidsstuderar har full sysselsättning och alltså inte bör bokföras som om de ingår i utanförskapet.

När Arbetsförmedlingen beräknar ungdomsarbetslösheten använder de sig av andra åldersgrupper och andra definitioner än SCB. De börjar räkna från 18 års ålder (men slutar precis som SCB vid 24). De räknar öppet arbetslösa och del­tagare i arbetsmarknadspolitiska program.

Med det sättet att räkna har ungdomsarbetslösheten inte ökat utan minskat. 1997 gick 15 procent av ungdomarna utan jobb, jämfört med runt tio nu. I juni var det exakt 91 464 personer, varav mer än hälften deltog i program med aktivitetsstöd.

Ungdomsarbetslösheten är en central fråga för framtiden. Men nu förvirras diskussionen av statistiska fördunklingar.

Mycket viktigare att diskutera är hur man ska få stopp på ­flödet av ungdomar som lämnar gymnasiet utan kompletta betyg. Det ger nästan hundraprocentig garanti för långvariga problem på arbetsmark­naden.

5 saker att hålla koll på i veckan

Sommartalssäsongen fortsätter

Reinfeldt höll sitt sommartal i går, Jonas Sjöstedt (V) i dag, Åsa Romson (MP) på onsdag och Stefan Löfven (S) nästa söndag. Han har valt klassisk mark för sin premiär, i Vasaparken möttes Tage Erlander (S) och Bertil Ohlin (FP) i de nu klassiska val­duellerna på 1950-talet.

Det blir Mitt, jag lovar

Slutspurten mot det amerikanska presidentvalet i november inleds om åtta dagar i Tampa, Florida. Republikanska partiet har konvent och ska bland annat utse sitt partis presidentkandidat till valet i höst. Om inget väldigt oförutsett inträffar blir det affärsmannen Mitt Romney.

En världshändelse ­faktiskt

Var fjärde världsmedborgare, 1,5 miljarder människor, är muslim. När fastemånaden ramadan i dag avslutas med festen Eid al-fitr är det alltså en världshändelse. I år har de svenska muslimerna haft lite otur eftersom den renlärige bara får äta och dricka när det är mörkt.

Nästan garanterat med förluster

Den europeiska flygrese­industrin mår inte riktigt bra. De flesta bolag går med stora förluster. Ett undantag är det tyska lågprisbolaget Air Berlin som i veckan tänker berätta om sina svenska framtids­planer. Det är Tysklands näst största bolag och sexa i Europa.

Ett segertåg för ­Hollande?

Det tidigare så splittrade franska socialistpartiet in­leder sin kongress på lördag. François Hollande blev i våras den förste presidenten från partiet sedan mitten av 1990-talet. Och vann någon månad senare parlaments­valet också. Han borde ha en lätt kongress framför sig.

Följ ämnen i artikeln