Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Turisterna sippar vin – polisen rustar för krig

VENEDIG. Poliser utrustade med sköldar, hjälmar och långa batonger pat­rullerar i bredd i den lena kvällen. På trottoar­serveringarna dricker turis­ter vitt vin. Ishinkar med immiga flaskor. Sorl. Det är ovanligt varmt för årstiden.

Hjälmarna hänger i polisernas bälten och slår mot deras lår. En av dem talar i mobiltelefon, ett privat samtal: Jag blir sen i kväll.

Demonstranter har ockuperat järnvägsstationen. En strandsatt städerska på ett av de finare hotellen ringer till sina arbetskamrater och varnar: Tro inte att ni kan ta pendeln i dag.

En annan grupp män i mörkblå uniformer står ­utanför ingången till Biennalen, där världens nationer visar sin viktigaste konst.

I den amerikanska paviljongen ligger en plastdocka i ett solarium. Den israeliska visar en videoinstallation med ett par kängor som sakta sjunker ner i smältande is.

Kanske vill konstnärerna ifrågasätta vårt sätt att se på tingen. Poliserna ska skydda konsten från demonstranterna som än så länge bara håller järnvägsstationen.

Vad sker om de lämnar ­periferin och börjar röra sig mot centrum?

En amerikansk turist ­frågar på sitt hotell. Här kommer inget att hända, ­säger receptionisten. ­Turisten kan helt lugnt ­besöka Dogernas palats och i gåsmarsch med alla andra passera de praktfulla salarna och beskåda världens största oljemålning som heter Paradiset, målad av Tintoretto i slutet av 1500-talet.

Från salen där tavlan hänger kunde de styrande i Venedig se handelsfartygen anlöpa med värdefulla kryddor från Orienten. De kunde se korsfararna segla ut för att erövra det heliga landet.

På kajen ligger kopior av märkesväskor. Bakom ­varorna vaktar tålmodigt unga män från Afrika. De har ­varit på väg länge, från periferin mot centrum.

Blå uniformer närmar sig. Försäljarna föser ihop sina varor och försvinner in i gränderna. De svarta männen utgör ännu inget hot.

Vid kajen ligger en yacht, registrerad i Luxemburg. Ett sällskap klätt för fest lämnar båten. En ung dam med ­stilettklackar har problem med landgången. I Grekland på andra sidan havet pågår en rörelse som fortplantar sig ända hit.

Polisernas sköldar vilar mot hotellväggen mitt emot båten. Håller fördämningarna?

Följ ämnen i artikeln