Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Tullgarns slott ruvar på kungliga hemligheter

Läs Herman Lindqvists kolumn

En av de största ligger i vattnet utanför slottet: Flera tusen fotografiska glasplåtar – bilder tagna av drottning Victoria, gift med Gustav V. Det var hennes vilja att hennes glasplåtar, resultatet av femtio års fotograferande, skulle sänkas i sjön då hon var död. Hon avled 1930 och sedan dess ligger denna gigantiska fotoskatt på sjöns botten utanför Slottet. Går den att rädda?

Tullgarns historia går tillbaka till 1500-talet. Slottet byggdes om flera gånger och fick sitt nuvarande utseende på 1700-talet, då Gustav III:s yngste bror hertig Fredrik Adolf – ”Europas vackraste prins” som han kallades av samtiden – fick slottet.

Här bodde han på somrarna med sin älskarinna, den unga balettdansösen Sophie Hagman som öppet fungerade som värdinna på Tullgarn. Hon var helt accepterad av den kungliga familjen. Gustav III kallade henne ”svägerskan”. Prinsen och balettflickan fick en dotter som döptes till Sophia Fredrica.

De sista kungligheterna som hade Tullgarn som sommarslott var Gustav V och drottning Victoria. Gustav VI Adolf funderade på att bo på Tullgarn, men sedan han fått veta att det skulle kosta minst 600 kubikmeter ved att hålla slottet varmt på vintern, avstod han. Slottet står nämligen i en sluttning mot sanka strandängar, fukten stiger ur marken och förvandlar byggnaden till ett isskåp på vintrarna. Kung Carl Gustaf kommer hit varje år i samband med jakten. Hela jaktsällskapet brukar då äta en måltid i drottning Victorias frukostrum – en märklig skapelse inredd som en tysk ölstuga med blyinfattade fönster och rustika möbler.

Av de tio kungliga slotten kan Tullgarn uppvisa den största stilbrytningen. Kontrasten kan inte vara större än mellan drottning Victorias bierstube på nedervåningen och Sveriges absolut vackraste nyklassicistiska inredning högre upp i huset med bland annat det enda bevarade golvet med målad väv. Motivet imiterar ett mosaikgolv från antiken. Rummen är andlöst vackert inredda av det svenska 1700-talets förnämsta konstnärer och möbelsnickare.

Gustav V och Victoria hade en helt annan smak. Man kan se på gamla fotografier hur de lät inreda entrén i slottet. Väggarna fylldes med souvenirer från Egypten. Det såg ut som om man kom rakt in i Kairos basarer.

Victoria fick som hon ville med souvenirer och ölstuga, men hon trivdes inte i de kylfuktiga rummen och i det iskalla äktenskapet. Hon hade dåliga luftrör redan då hon kom till Sverige, hon hostade sig hes och reste bort för läkarvård. Hon stannade borta i flera år.

Sommaren 1909 var det dramatiskt på Tullgarn. Då kom hela den ryska kejsarfamiljen på besök. Victorias och Gustav V:s son prins Wilhelm hade året innan gift sig med den ryska storfurstinnan Maria Pavlovna, kusin till tsaren. Samma dag som Nikolaj II kom till Stockholm mördades en svensk general i Kungsträdgården av en upphetsad anarkist, som förmodligen trodde att den rikt dekorerade generalen var tsaren själv.

Anarkisten begick självmord omedelbart efteråt. Tsarfamiljen skyddades på Tullgarn av den svenska flottan som låg på vakt utanför.

Det var tsarfamiljens sista utlandsresa, de politiska omvälvningarna hade redan börjat i Ryssland. Den politiska stämningen var explosiv även i Sverige.

Året innan hade tre arbetslösa ungsocialister sänkt skeppet Amalthea med brittiska strejkbrytare i Malmö hamn och bara några veckor efter tsarens Stockholmsbesök bröt storstrejken ut i Sverige – den största konflikten på svensk arbetsmarknad någonsin. Nio år senare var hela tsarfamiljen avrättad.

Drottning Victoria avled i Rom 1930, djupt besviken över Tysklands motgångar i första världskriget. Hennes kista fördes på pansarskeppet Victoria in till Stockholms hamn. Hon blev den sista drottningen som begravdes i Riddarholmskyrkan.

Då isarna gick upp våren 1930 utanför Tullgarns slott sänktes hennes fotografiska glasplåtar i sjön, som hon hade önskat. Då brändes även kartong efter kartong med hennes brev med tankar, känslor och åsikter, sorger och glädjeämnen i familjen och i politiken, skrivna på den tiden då det inte fanns någon telefon och då brevskrivandet var en utvecklad konst. Allt utplånades för alltid.

Tullgarns slott är öppet för allmänheten tisdag–söndag hela augusti med guidade visningar varje hel timme 11–16. Till slottet hör en sevärd park och trädgård med värdshus och kafé.

Följ ämnen i artikeln