Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Garbo – stjärnan som inte får dö i hemlighet

Denna vecka säljer auktionsfirman Juliens i Beverly Hills bohaget efter filmstjärnan Greta Garbo. Hon växte upp som Greta Gustafsson på Blekingegatan i Stockholm, gjorde sin första film i Sverige 1922 och den sista i Hollywood 20 år senare.

Hon var sin tids mest firade skådespelare, en hel värld fascinerades av hennes skönhet. Efter den sista filmen, ”Tvillingarna”, gick hon in i tystnaden.

Hon gav inte intervjuer, hon gick inte på premiärer.

Hon ville inte bli fotograferad vilket gjorde henne till villebråd. Garbo är den enda filmstjärnan som under ålderdomen och ända fram till sin död fortsatte att jagas av paparazzi. Hon avled i New York 1990, 84 år gammal.

Det sägs att vi respekterar de döda. Den avlidne har en speciell plats inte bara i vår utan i alla kulturer. Den sista viljan har en särställning moraliskt och ibland juridiskt, som testamente.

När upphör den dödes vilja att gälla? Fem minuter efter sista andetaget? Fem år? Fem årtusenden?

Strindberg önskade att inget skulle spelas eller sjungas på hans jordfästning. Man sjöng psalmerna 467, 471 och 476.

Egyptierna balsamerade och lindade sina döda för att kropparna skulle bevaras och deras vandring i dödsriket underlättas. Kropp och ande var ett. Man dolde gravkammare för att försvåra för plundrare.

Fyra årtusenden senare återfinns mumierna på museer i London och Kairo. De levande anser att deras nyfikenhet är överordnad den avlidnes vilja. Han kan söka dödsriket bäst han gitter.

Försäljningen av Garbos bohag kommer att pågå hela fredagen och lördagen på Wilshire Boulevard. För den som inte befinner sig i Los Angeles går det att bjuda online. Vad sägs om hennes mascaraborste? Utropspris 25 dollar. Hårnät och diverse kammar? 37,50. Puderdosa i guld? 1 000 dollar. Tre sovmasker från flygbolaget TWA? 12,50.

Klänningar? Skor? Jackor? Garbo var modeintresserad.

Greta Gustafsson hette en flicka som växte upp i Söders fattigkvarter. Hon sålde tvål. En mäktig man såg hennes skönhet. Hon blev Den Gudomliga.

Hon ville inte vara gudomlig, hon ville bli lämnad ifred.

Berättelsen om Greta Gustafsson slutar med att en auktionsfirma ställer ut hennes liv, låter oss kika in i sovrummet, badrummet. De döda har ingen talan.

Följ ämnen i artikeln