Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Nu kan vi få ett historiskt museum värt namnet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-26

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sällan har jag fått så stort gensvar som efter min förra kolumn om att Historiska museet ska visa vårt kulturarv och inte trådrullar och tunnor med tygstycken. Mejlboxen kraschade två gånger och alla utom en höll med om att något måste göras.

Men chefen på museet, Kristian Berg, tycker att kritiken var orättvis och att jag - och ni andra - har fel. Frånvaron av en forntidsutställning beror på en tvist med Fastighetsverket och den gamla tog han bort för att den var för tråkig.

På Fastighetsverket tycker man dock det är orättvist att skylla på dem. Kontraktet skrevs under i tisdags så nu kan man börja bygga utställningen. Någon gång i november nästa år ska den vara klar, efter tre års frånvaro. Måtte den bli lärorik, med föremål som sätts in i sitt sammanhang, och inte en prettokonstutställning.

Kristian Berg hävdar också att museets 20 miljoner föremål kan beskådas på nätet så därför finns ingen anledning till gnäll. Men hemsidan (historiska.se) är alldeles för snårig och föremålen presenteras bara med nummer och den socken där de hittats. Värdelöst!

Jämför med blekingemuseum.se och dess föredömliga presentation av en keltisk mask. Så ska det se ut!

Grundproblemet på Historiska kvarstår. Dess chef ogillar att visa upp vår historia och föredrar konstinstallationer som skildrar nutiden.

I radions P1 förklarade han att Kerstin Lidén, professor i arkeologi, saknade den "intellektuella höjd" som behövs för att förstå museets utställningar. Men om en arkeologiprofessor inte begriper så är det nog ingen mening med att vi andra går dit.

Det går inte att vara elitistisk när man ska berätta om vår historia. Varför inte lyssna och visa ödmjukhet när man förvaltar ett helt rikes historiska arv? Varför inte fundera på att göra en pudel?

Mitt i denna infekterade röra har några hjältar stigit fram. Kulturminister Leif Pagrotsky och co reder ut begreppen och slår fast det självklara: Historiska är ett arkeologiskt museum som ska visa vår historia på ett pedagogiskt sätt.

På kulturdepartementet är man inte heller särskilt road av museichefens oförmåga att lyssna på kritik. Att vara lyhörd, ha förmåga att föra en dialog med allmänheten och visa respekt är oerhört viktigt.

- Kristian Berg lämnar en del att önska när det gäller detta, säger statssekreterare Claes Åstrand.

Vad som än sker i övrigt nästa år, verkar det som om jag, och alla ni som mejlat, kommer att få vad vi önskat oss i julklapp: Ett historiskt museum värt namnet. Tack för det, snälla kulturministern.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln