Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Tänk om folk började säga vad de tycker

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-02-08

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Svenska språket är en svåruttalad snårskog av konstiga ord. Det vet varenda invandrare som sitter och tragglar glosor. Inte nog med att orden ska uttalas rätt, de skugg-liknande undermeningarna måste också identifieras och begripas. Något som den unga invandrarkvinna som tillbringade en mycket varm sommarkväll med en grupp svenska ungdomar upptäckte. Hon fläktade sig med handen och utbrast: Jag är het i kväll!

Och sedan begrep hon inte alls varför ynglingarna plötsligt blev så intresserade. Hon var ju bara svettig och varm.

Att vara infödd är dock inte heller någon garanti för att bli förstådd.

Vi är alla dömda att vada runt i ett tröstlöst träsk av missförstånd. I rättssalarna betyder inte ett nej nödvändigtvis nej, för om det uttalas av en kvinna kan det tolkas som ett ja även om hon värjer sig.

En spaningsledare begrep inte att toxisk dos betydde detsamma som dödlig dos och la ned förundersökningen som gällde Knutbypastorns förra fru.

Skandias toppdirektörer förstod inte att optioner inte betyder sno åt sig allt som sitter löst. Bonus är inte lika med hämningslöst lyxliv.

Ola Ramstedt missade undermeningen med ordet vd, heder, ledare och ansvarsfull förvaltning. Inte lägenhetsförmedlare och fri tillgång till lyxrenoveringar.

Kommunikation är så svårt att man ibland kan förundra sig över att folk över huvud taget lyckas förstå varandra. Detta gäller särskilt gifta par som kan missförstå varandra så till den milda grad att de skiljer sig utan att egentligen veta varför. För att inte tala om all ovänskap som uppstår på grund av fel ordval vid fel tillfälle. Och vem har inte stått och väntat vid fel gathörn vid fel klockslag på grund av ett missförstånd?

Men det finns ett ljus i det verbala mörkret, den tappra föreningen Skrivihop.nu. De 26 329 medlemmarna har en enda uppgift, att kämpa mot särskrivningar, det vill säga delade ord.

En skum tomte är inte samma sak som skumtomte. Om det står rök fritt på bordet så betyder det att besökaren kan röka tills cancersvuls-terna tränger ut ur lungorna. Rökfritt ska det självklart stå. Och det är inte listigt om en kvinna skriver att hon är en brun hårig sjuk sköterska i en kontaktannons.

Sjuk gymnast, Nacka nap-rapaterna, hugg orm, exemplen på deras hemsida är många.

Heder åt denna förening som kämpar mot språkmisshandeln. Vi borde alla följa deras exempel och kräva att orden återfår sin rätta innebörd. Att en sjukskrivning verkligen betyder att någon är sjuk, att skattebetalare är någon som inte gör allt för att mygla och att representation slutar betyda mutor och fylleresor.

För tänk om folk började säga vad de egentligen tycker, på ett ärligt och tydligt sätt. Och om alla satte heder i att göra rätt för sig.

Hade inte det varit uppfriskande?

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln