Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

”Problemet Israel” är en rubrik vi skulle reagera på

Jag sitter på kafé Stars & Bucks i palestiniernas huvudstad och bläddrar i de vanliga internationella tidskrifterna. De har stora reportage med fantastiska bilder från senaste kriget. Time börjar med ett uppslag som visar tre män som ­röjer ett hus demolerat av en ­israelisk bomb. Newsweek visar en pelare av eld som stiger upp ur ett bostads­område i Gaza.

Någon kan säga att bilderna lägger alltför stor tonvikt vid det palestinska lidandet. Varför inte visa israelernas skräck för Hamas raketer?

Å andra sidan är ­texterna fyllda av balanserade ­resonemang. De flesta ­skulle nog vara ense om att detta är ”objektiv” journalistik.

För vi uppfattar inte att själva utgångspunkten bär på ett ställningstagande.

Rubriken i Time ­lyder: ”Problemet Gaza”. Sedan följer en text full av ­fakta, och mycket av det som ­berättas är besvärande för Israel. Till exempel att 30 palestinska barn skjutits av israeliska prickskyttar de ­senaste 19 månaderna därför att de kom för nära ­muren som låser dem, och alla ­invånare i Gaza, inne.

Newsweeks reportage börjar med en bild på ­sörjande män runt båren med ­Hamas mördade militäre ­ledare. Rubrik: ”Israels ­dödliga spel. Att bomba Hamas stoppar inte våldet”.

The Economist är som alltid mer dämpad i bildval och rubriksättning, men metoden att ta sig an ­ämnet är densamma som kollegernas.

Deras rapporter bär på omedvetna ställnings­taganden som bygger på en världsbild.

”Problemet Gaza”. Den ­rubriken reagerar vi ­inte på. Men vi skulle nog ­reagera på ­formuleringen ”Problemet Israel”. Vi ­skulle reagera på en rubrik som säger ”att bomba ­Israel stoppar inte våldet”.

Vi ser palestinierna utifrån, ovanifrån, för hur vid­synta vi än anser oss vara, är vår världsbild i grunden densamma som för 50 år sedan. Palestinierna är bekymret. Precis som Iran ­decennium efter decennium ­utmålas som ett problem. Trots att det landet aldrig anfallit väst, utan tvärtom utsatts för invasioner, statskupper och intriger.

Jag beställer te och ser ut på myllret på gatan. ­Varenda kotte därute är medveten om västerlandets syn på dem.

Det är därför man ibland kan få höra en palestinier plötsligt utbrista: Vi är inga terrorister!

Följ ämnen i artikeln