Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Polismästaren babblade för att skydda arbetsplatsen

Skånes länspolismästare Klas Johansson stod i rutan och var ledsen.

Jag förstår att personer känner sig utpekade, sa han, det är väldigt allvarligt, jag blir illa berörd för jag har barn själv, vi försöker bottna i det här, det ger intryck av att det inte har fungerat fullt ut, viktigt att få fram fakta, jag blev djupt bekymrad, nu gäller det att ta sig in i materialet, oberoende granskning, så hög transparens som möjligt, vi måste ha bättre kontroll, jag förstår ...

Johansson hade haft en hel dag på sig att ta reda på fakta. Han gick bet. I Aktuellt hade han inget mer än fluffiga meningslösheter att komma med.
Kan vi ha sådana chefer på Sveriges viktigaste myndigheter?

Som inte vet vad som pågår i det egna huset? Som inte på en hel dag lyckas locka ur sina underlydande varför det finns ett omfattande olagligt register? Vem som har arbetat med det? Vilka som haft till uppgift att snoka i folkbokföringen för att kolla när det föds nya zigenarungar? Så att de kan registreras som misstänkta framtida brottslingar?

Yada, yada, yada, sa Johansson.
Jag kan inte tro att han irrat i korridorer och sammanträdesrum utan att lyckas får en bild av vad som skett. Vad hade han annars pratat med sina medarbetare om hela dagen?

Att undersöka vad som hänt är själva essensen av polisarbete. Johansson hade kunnat berätta: Registret finns sedan då och då, X antal personer har haft tillgång till det, Y antal poliser kollade folkbok­föringen för att notera nyfödda romer. Namnen på de som arbetat med registret kommer att lämnas till disciplinnämnden och åklagarmyndig­heten.

Men Johansson, han var ledsen och bekymrad och hänvisade till kommande utredningar.
Ju längre intervjun pågick, desto tydligare var det att denne polischef nog inte är inkompetent utan att han förde en uppehållande strid. Polisen är en sluten organisation med höga krav på lojalitet. Johansson värnade den egna arbetsplatsen, inte medborgarna, och pratade luftigt om ett ”underrättelsematerial som bottnar i brottslighet”.

Han menade inte polisens brottslighet utan romers.

Klas Johansson blir rimlig­en den förste som försvinner när kvasten går. Om inte justitie­ministern har anständig­heten att först städa bort sig själv.

Följ ämnen i artikeln