Frukostdiskussionen sopar bort varje spår av vårt samförstånd

Det är måndag kväll och dags för Tyska steg två. Efter en dryg termin har vi kommit fram till den obligatoriska ”vad äter man till frukost i ditt land?”-lektionen. Det kan låta som två trevliga timmar av kulturellt utbyte, men jag har studerat språk i internationell miljö för många gånger för att inbilla mig att det här blir en kväll i samförståndets tecken.

Läraren, en tysk kvinna i 60-årsåldern med fotriktiga skor, praktisk frisyr och stickade tröjor med motiv, kastar ut frågan i klassrummet.

Först ut är argentinskan. Hon hoppar över frukosten helt eftersom hon har hört att det är överflödigt att äta på morgonen.

Jérôme från Frankrike dricker kaffe­ och tar ibland ”något sött” till.

– Inget mer? frågar tyskfröken, inte­ utan ett stänk av moralism i rösten, och fortsätter:

– Det är viktigt att äta ordentligt på morgonen! I Tyskland äter vi bröd och ost och ägg till frukost.

– Det är bra med choklad på morgonen, i alla fall för barn, säger en italiensk student och får medhåll av sin spanska bordsgranne.

Och så fortsätter det. Stämningen är lite uppjagad nu. En kvinna från Nordirland får klä skott för hela English breakfast-konceptet, till övrigas stora ögon. Till slut kommer frågan till mig. Jag brer på om knäcke­bröd, filmjölk och havregrynsgröt på knackig nybörjartyska och kastar in ett kokat ägg också, innan jag är klar.

Några klasskamrater skickar medlidande blickar; arma nordbor som både tvingas upp i arla beckmörker och dessutom straffar sig själva med att äta smaksatt sågspån. Argentinskans ansiktsuttryck vittnar inte om någon sympati. Hon måste tro att jag fabulerar ihop min Schwedische Frühstück för att vinna lärarens gunst.

Och i realiteten har jag för länge sedan gått över till kaffe och croissant. Men själva idén om att äta nyttigt på morgonen har inte över­givit mig. Den är jag beredd att försvara mot småkakor, choklad­drycker och Nutella i alla väder.

Halvvägs in i lektionen har tidigare samförstånd spruckit och nya allianser bildats. Framför allt har hela världens väsensskilda teorier om kosthållning förfäktats från femton olika håll, eftersom alla är övertygade om att just de har rätt matvanor. Motiveringar som ”jag har läst att” och ”läkare i mitt land säger” flyger över borden i klassrummet.

Innan andra timmen är slut undrar fröken om vi idrottar.

– Jag cyklar till jobbet, de säger att det räcker, säger argentinskan agitatoriskt.

– Med hjälm? frågar fröken oroligt.

– Nej. Det är inte bevisat att cykelhjälm hjälper, säger argentinskan.

Lektionen är över och jag skickar en ödmjuk tanke till det internationella samfundet, EU och FN:s säkerhetsråd. Hur får de något uträttat överhuvud­taget?

WOW

Sedan förra veckans nätdejtingkrönika har det kommit till min kännedom att Tinder börjat använda användarnas yrke i matchnings­momentet. Allt för att minimera riskfyllda klassöverskridande möten mellan it-entreprenörer och lagerarbetare, får man anta.

WTF

Förlåt, Floresiensis.

Nya studier visar att förmänniskan Homo floresiensis dog ut samtidigt som den moderna människan såg världens ljus. En tes är att vi la beslag på alla naturresurser så att Homo floresiensis inte överlevde. Inte utan att man får lite dåligt samvete så här 50 000 år senare.

Följ ämnen i artikeln