Säpo ska få ansvara för censur – det är inte så smart

En Erdogan-docka hängdes upp och ner i centrala Stockholm i början av förra året.

Vår regering fann förra våren och sommaren att somliga yttranden och demonstrationer var till den grad obekväma att man måste ingripa med lagstiftning för att kväsa dylikt ofog.

Ministären Kristerssons irritation var begriplig. Här reste man i skytteltrafik till Ankara för att fjäska för den turkiska regimens härskare Erdogan och gjorde allehanda politiska utfästelser som att dra åt snaran om kurder och annat som kunde falla den lynnige Erdogan i smaken. Man utfärdade en hel del löften som inte skulle tåla dagsljus, allt i syfte att få den turkiska förtryckarregimen att släppa in Sverige i Nato.


Men på våra gator och torg demonstrerade kurder helt öppet och vänsteraktivister hängde en docka föreställande skurken Erdogan uppochned, som diktatorn Mussolini. Titt som tätt var något ljushuvud framme och brände en koran, ibland med, ibland utan bacon. Ibland i regi av Sverigedemokraterna, ibland av andra skäl. Från ordföranden i riksdagens justitieutskott Richard Jomshof kom uppmaningen att massbränna koraner.

Det är klart att sådant retade upp härskaren i Ankara och liknande figurer bland Mellanösterns diktaturer.

Den svenska yttrande- och demonstrationsfriheten tycks då i regeringen Kristerssons ögon ha framstått som en politisk belastning för landets utrikespolitik. Varför man tillsatte en utredning för att åtgärda problemet.

Sen någon tid föreligger nu denna utredning (SOU 2024:52), vars direktiv således gick ut på att inskränka våra demokratiska fri- och rättigheter.

Utredningen föreslår ”rikets säkerhet” som avgörande kriterium för att tillåta demonstrationer och sammankomster. Därmed uppstår ett allroundinstrument för att stoppa allt som kan förarga överheten. Eftersom ”säkerhetsskäl” nämligen kan betyda vad som helst. I all synnerhet som det enligt utredningens förslag ska bli Säpo som avgör om det finns säkerhetsskäl för att förbjuda ditt eller datt yttrande eller sammankomst.


Det är onekligen att sätta bocken till trädgårdsmästare. Vår politiska polis är med säkerhet (!), det beslutsorgan i Sverige som visat minst ömhet inför demokratiska principer. Och som om det inte vore illa nog att låta Säpo ansvara för denna censur så föreslår utredningen dessutom att Säpos motiv bakom sina beslut kan hemligstämplas. Vilket ger Säpo möjlighet att med hänvisning till hemliga ”säkerhetsskäl” förbjuda exempelvis alla kurdiska eller palestinska demonstrationer utan att ens behöva motivera sig. Hemliga motiv går dessutom inte att överklaga.

Jag kan tänka mig att landets sverigedemokrater i förstone skulle finna denna nyordning utmärkt. Eftersom de tar för givet att Säpo aldrig skulle förbjuda deras manifestationer.

Men se där misstar de sig. Den föreslagna nyordningen skulle slå hårt också mot Sverigedemokraternas hjärtefråga, rätten att bränna koraner offentligt.

Att rädda denna väsentliga demokratiska rätt är tillräckligt angeläget för SD för att stoppa lagförslaget i riksdagen.


Vilket i sig är ett underbart ironiskt slutresultat av dessa ansträngningar att inskränka demokratin genom att sätta Säpo som övercensor. Det hör till ovanligheterna att SD framstår som demokratins beskyddare.

Även om man bortser från huvudsaken, att bevara demokratiska fri- och rättigheter i kamp mot högerkrafterna, så är den nuvarande ordningen en stor taktisk fördel i relationen till regimer som Erdogans Turkiet.

För när de nu kommer och gnäller och skäller kan vi svara dem: Sorry, men vi är en demokrati. Därför ingår yttrande- och tryckfrihet i våra uråldriga grundlagar. Det kan inte regeringen, än mindre vår säkerhetspolis påverka.

Det förkrossande argumentet försvinner ju om vi överlämnar makten över de demokratiska fri- och rättigheterna till vår politiska hemliga polis. Det är att ge världens alla Erdogan rätt att lägga sig i och på allvar och med lagen på sin sida kräva anpassning. Inte så smart, Kristersson.

 
För övrigt anser jag att…

… man som klok tidningsläsare kan spara tid om man upphör att läsa varje tidningsartikel om gängkriminalitet som innehåller ordet ”kopplingar” mer än tre gånger. Då vet man att texten är fejk.

… den nya rikspolischefen Petra Lundh skämmer ut sig när hon säpoljuger om att polisen stoppat hundratals mord i gangsterkriget. Det kan ju inte vara sant. För vart tog i så fall alla åtal vägen?

Följ ämnen
Nato