Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Djupt skamlig fråga från rektorn

Hade du läppstift på dig?

Att en rektor kan ställa en sådan fråga till en sjuårig flicka som just har utsatts för ett gäng pojkar som drog ner hennes byxor är så djupt skamligt.

De senaste årens högst rimliga debatt om hur kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp behandlas i rättssalen har gjort nytta.

Frågor om klädsel och tidigare sexuella erfarenheter är inte längre särskilt vanliga och domarna har blivit bättre på att ge advokater som tänjer på gränserna en åthutning.

Sjuåring överfölls

En rektor i Malmö tycks dock helt ha missat samhällsdebatten och utvecklingen och verkar ha en syn på småflickor som skulle få även den mest cyniske marknadsföraren av barnkläder att börja skämmas.

Den sjuåriga flickan överfölls förra hösten på skolgården av ett gäng pojkar som drog ner hennes byxor och kränkte henne.

Inledde skolan omedelbart en utredning? Kallade rektorn upp de fyra pojkarna och informerade dem om att deras beteende var oacceptabelt? Informerades deras föräldrar?

Nej, i stället kallades flickan, hennes vårdnadshavare samt en familjehemssekretare till ett möte tre dagar senare.

Hjärtskärande dom

Rektorn ville veta om barnet bar läppstift den aktuella dagen, om hon varit glad då hon kom till skolan och om hon dansat på rasten före övergreppet.

Vem vet, kanske var det hennes eget fel att hon utsattes för övergreppet, kanske hade hon hetsat de stackars pojkarna till att ge sig på henne.

Det är hjärtskärande att läsa den diskrimineringsdom som Malmö tingsrätt avkunnade härom dagen. Det framgår att flickan var tystlåten under mötet och nickade jakande till svar på frågorna. Hon blev efteråt nedstämd och ledsen och slutade gå på danslektioner.

Direkt efter mötet gick familjehemssekreteraren till sin chef och berättade om hur rektorn hade uppfört sig

Beklämmande av myndighet

Malmö stad inledde en utredning, en utredning som dessvärre endast var obetydligt mer imponerande än rektorns beteende.

Av rättegångshandlingarna framgår att grundskoleförvaltningen inte alls tycker att rektorn gjorde fel. Dessutom begrep hon inte att frågorna var kränkande.

Och är det verkligen säkert att flickan blev ledsen? Kolla här, vi har en film som visar att hon några månader senare skrattade och var glad.

Det är beklämmande att se en myndighet slingra sig på detta ynkliga vis.

Diskriminerades

Flickan och den ideella föreningen Malmö mot diskriminering stämde kommunen, som av domstolen tas ordentligt i örat.

Det är inte svårt att hålla med tingsrätten om att flickan hade blivit annorlunda behandlad om hon var pojke och således utsattes för diskriminering.

Hon har fått juridisk upprättelse och 14 000 kronor i skadestånd. Hon har bytt skola, hon dansar och är glad igen.

”Malmö stads yrkande om ersättning för rättegångskostnad lämnas utan bifall”.

Följ ämnen i artikeln