Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

En skarp hjärna är det sexigaste

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-18

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Äntligen har det förbannade paxandet nått den offentliga debatten. Finns det något mer irriterande än dessa semesterfascister som stiger upp fem på morgonen för att lägga en handduk på solstolar vid poolen? Eller egonördarna som markerar bord med kappor och väskor för att sedan knappt använda platserna. Nej, släng undan sakerna och ta platserna, paxarna kanske tror de har rätt men det finns inget i juridiken som ger dem rätt att markera platser som revirpissande hundar.

Tyvärr finns det andra saker som är precis lika irriterande och här är min personliga hatlista:

1. Cyklister. Hur kan man låtsas vara en stridsvagn när man vinglar fram på hjulförsedda aluminiumpinnar? Cyklister skiter i rödljus och medtrafikanter. De tror att de har rätt att cykla på trottoarer, köra mitt på vägen, stoppa all biltrafik, ta vilka genvägar som helst och bete sig precis som de vill. Jag hatar cyklister! Lär er trafikreglerna eller dö, för ni kommer att bli överkörda, förr eller senare.

2. Människor som stannar utanför dörrarna på köpcentret och blockerar den med en vagn. Jepp, vi har alla upplevt det. Man är på väg ut med sin jättevagn, trött efter att ha storhandlat. Precis när man ska ta sig ut genom dörrarna så stannar någon idiot mitt i öppningen, fullständigt obekymrad om att hon eller han blockerar den. Sedan står de där och tjattrar och ser sig omkring. Jävla idioter. Kör in i dem med vagnen medan du ropar "Åh, förlåt, jag såg dig inte." Det är den enda sättet att få dem att sluta.

3. Namndroppare, sådana som ständigt skjuter in namnet på kända människor de träffat i varje konversation om den så handlar om tv-programmen i "Bolibompa". Men det finns ett sätt att få dem att sluta, anti är alltid rätt. Förklara att du inte har några vänner längre sedan din polare Benjamin slutade bygga tågmodeller med dig. Men det gör ingenting. Tv är alltid roligt. Dessutom finns det ju så många substitut i naturtrogen plast nu för tiden.

4. Brats, Stekare, Paris Hilton-kopior. Vem bryr sig? Bakåtslickat hår, rosa skjortor och små fjantiga hundar är så ute att det till och med väcker löje i övre Norrland. Kunskap rockar däremot fett. Det är ingen slump att Tv4 startar faktakanal och Månpocket ska ge ut faktaböcker. En skarp hjärna är det sexigaste som finns, oavsett hur många kontokort som ligger i plånboken. Lägg till snäll och begåvad och du har en vinnare. Fast väldigt långt bort från Stureplan.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln