Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Låt gaysoldater få Pridetåga i uniform

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-06

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Överbefälhavarens besök i Pride-parken i fredags var verkligen världsunikt.

Vilket annat lands högs-te militär skulle på detta sätt markera hur viktigt det är med de homo- och bisexuellas situation inom försvaret? Det var faktiskt riktigt charmigt att se Håkan Syrén kryssa runt bland tälten där politiska åsikter salufördes bredvid sm-kläder och naturvänliga sexhjälpmedel, för att slutligen stanna vid tältet där han kunde lära sig flörta på teckenspråk.

– Vi är på rätt väg när det gäller hbt men det är en bra bit kvar, sa ÖB. Så sant. Som stödmedlem i Hof – organisationen för homo- och bisexuella i försvaret – kan man inte göra annat än att hålla med. Få kulturer är så ingrodda med gamla machovärderingar. Som ett befäl sa till en värnpliktig: ”Militärer är riktiga män och riktiga män är inte bögar.”

Citatet kommer från Värnpliktsrådets rapport om ledarskap inom försvaret. Efter att ha läst den står det klart att trots att framtidens soldat är smart, diplomatisk och effektiv så lever de gamla tröttsamma värderingarna kvar hos många befäl. Fjolligt med tanke på att Sverige inte har varit i krig på tvåhundra år men har chansen att lägga ribban högt när det gäller fredsbevarande och sanna demokratiska värderingar.

Håkan Syrén verkar vara en hederlig och seriös karl och han gör sannerligen ett hästjobb att transformera försvaret till en modern fredsbevarande styrka. Jag tror verkligen att han vill värna om de homo- och bisexuellas rättigheter inom försvaret.

Ett strålande sätt att markera att han verkligen menar allvar är därför att han tillåter sina bi- och homosexuella anställda gå i

Pride-paraden iförda uniform.

Det såg väldigt märkligt ut i går när Hof-medlemmarna stod i t-shirts på ett lastbilsflak medan polisen glatt travade bakom iförda sina uniformer. Här har vi alltså krigare som är beredda att försvara sitt land och riskera sina liv utomlands men ändå får de inte visa något så självklart som sin sexuella läggning i kombination med sina yrkeskläder. Det känns bara surt och dammigt.

I fredags lovade ÖB att undersöka saken, jag hoppas att han snart ger klartecken så att vi får se bög- och flatsoldater i nästa års Pride-tåg.

För ska man markera något ska man alltid göra det fullt ut. Prat är en sak, handling en annan.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln