Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Vikingarna tillbaka i Sveriges historia

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-03

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det våras för forntiden, och nej – jag syftar inte på att Ozzy kommit hit. Det är allt annat som otippat dykt upp.

SVT:s serie ”Stenristarna”, till exempel. Äntligen någon som orkade bry sig om vårt lands äldsta historia. Sverige har ju varit befolkat i minst 13 000 år, därför är det obegripligt att man tidigare bara brytt sig om medeltiden och framåt.

”Stenristarna” har en sajt på SVT:s hemsida, där kan man lära sig om det som borde stå i historieböckerna.

Dess skapare har dock gjort ett tjänstefel: de nämner inte en enda gudinna. Freja, Idun, Saga, Frigg och Skade var mäktiga i den fornnordiska mytologin. Att då bara skriva om Oden och grabbarna duger inte, skam på er.

En annan märklig sak är de forskare som hävdar att alla influenser kommer utifrån, hällristningar till exempel. Ursäkta, men jag vägrar att tro att det inte funnits någon som haft en egen idé i detta land sedan istiden.

Nej, det är något konstigt med vår historiska självkänsla. Istället för att vara stolta över vårt förflutna så rycks det bara på axlarna.

Vikingautställningen i USA drog horder av besökare, men när turisterna kommer till Stockholm så är det enda som erbjuds Historiska museets utställning. Visst, man kan också vara viking för en dag där i sommar, men ändå, det behövs mer.

Därför är det glädjande att Martin ”E- type” Eriksson stigit fram som en förkämpe för vårt förflutna.

Han vill bygga en autentisk vikingaby på barnbyn Skå på Färingsö utanför Stockholm. Där ska folk kunna se hur det såg ut och självklart också träffa och tala med både vikingar och trälar.

E- type är mångomvittnat seriös och lyckas han balansera det genuint historiska med affärsintressen så projektet lönar sig kommer vikingabyn att bli en megasuccé. Tro mig.

Vårt förflutna har länge varit torrt, dammigt och trist. Därför är det så häftigt med den nya gestaltningen, fjärran från unkna montrar.

Först när man försökt laga mat över öppen eld eller slagits med svärd begriper man vilket oerhört kunnande dessa människor hade och hur mycket vi själva glömt bort.

Det inger respekt för dem som bott i detta land samt ger ett sunt perspektiv på tillvaron. Vi är trots allt inte så himla avancerade som vi tror. Få saker är nya under solen.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln