Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Statyn som visar vart Europa är på väg

BUDAPEST. Vid första anblicken verkar kopparbysten inte så märkvärdig: en militär i uniform, knapparna bär reliefer av ankare, han måste ha varit i flottan.

Denna byst har fått USA att protestera, den har provocerat fram demonstrationer, rädsla, föranlett diplomatiska rapporter kors och tvärs i Europa, ­skapat rubriker över världen och gjort judiska organisationer rasande.

Den föreställer amiral Miklos Horthy.

Han var Hitlers allierade och ville återskapa det Storungern som försvann med wienervalserna och imperiet Österrike-Ungern.

I andra världskrigets slutskede deporterade Horthys regim på 56 dagar 437 000 judar till de nazistiska dödslägren i Polen.

Så det är inte konstigt att bysten är skyddad. Den står bakom ett högt järnstaket och över bysten och dess piedestal är en huva av plexiglas. Glaset är larmat. I taket sitter en övervakningskamera.

Bystens existens är en provokation.

Men den är mer än en provokation. Den säger något om vart Europa är på väg.

I duggregnet kommer en man gående. Han skyddar sig med ett paraply och ­håller en plastpåse med ett par lunchsmörgåsar i andra handen. Han heter ­Laszlo Zagany, 46 år, till yrket kontorist.

Han stannar och tittar på bysten som avtäcktes i början av november.

– Bra att den är här. Horthy var en viktig och positiv kraft i Ungerns historia. Han försökte få tillbaka områdena som vi tvingades lämna ifrån oss efter första världskriget.

Och judarna?

– Hitler tvingade Horthy att göra ­vissa saker. Även ungerska soldater dog i kriget. 140 000. Det var inte bara judar som gick under.

Zagany vandrar vidare i det milda gråvädret, en ungersk medelsvensson, en karl som sköter sitt jobb och är trogen sitt land.

Några minuters rask promenad härifrån ligger Stora synagogan, Europas största med plats för 3 000 människor. Dit har gamla judar, överlevande från förintelsen, börjat ringa och tala om sin ångest.

En man i synagogans administration tar emot i ett ­litet rum på tredje våningens baksida. Knarrande stavparkett. Slitna lokaler. Tunga, höga dörrar. Administrationsbyggnaden är lika gammal som synagogan, byggd i mitten av 1800-talet. Här började det judiska ­gettot under kriget.

– Jag får minst ett samtal om dagen. Det har pågått i ett par månader. De ­säger att de inte vill uppleva 1940-talet igen. De säger: Hellre tar jag livet av mig.

Det finns fler statyer av Horthy, på landsbygden. Torg och gator har uppkallats efter honom.

Det är främst högerextremisterna i Jobbik, Ungerns tredje största parti, som driver Horthykulten. Den har pågått i ett par år. Nu har den konservativa och ­nationalistiska Fideszregeringen annonserat ett nytt monument till minne av den tyska ockupationen av Ungern 1944. (Den genomfördes när Horthy började vackla.)

Monumentet ska föreställa en ängel, Ungern, som attackeras av en örn, Hitlertyskland.

På så sätt kommer offer och mördare att jämställas. Det var ungerska soldater och gendarmer som samlade ihop judarna, dödade en del och överlämnade de flesta till nazisterna.

– En jude skjuts av en ungrare. Den ungraren skjuts sedan av en sovjetisk soldat. Är båda offer? Ska båda bli ihågkomna genom statyn med ängeln?

Det frågar Gusztav Zoltai, ledare för de förenade judiska samfunden i Ungern. Han är en gammal man i ett stort kontorsrum. Han verkar trött. Han tänder en Marlboro men glömmer att röka den.

– Av 17 personer i min familj var vi två som överlevde...

Senare samma dag träffar jag en annan överlevande, Janos Forgacs, 86.

– 16 personer i min familj mördades. Min mor och lillebror fördes direkt till gaskammaren ...

Han säger att han klarade sig tack vare sin ­goda kondition. Han var sportintresserad. Han växte upp i den lilla staden Gödöllö där amiral Horthy hade sitt sommarresidens. En gång var Forgacs bollkalle under en tennisturnering som Horthy bevistade.

I Gödöllö levde 80 judar. Alla fångades in, bara Janos Forgacs kom till­baka.

– Ungern är mer antisemitiskt nu än när jag deporterades, säger han plötsligt. De baktalar judar och romer i parlamentet. Regeringen låter det ske. Jag känner hur antisemitismen växer runt mig.

70 år efter sin deportation får Janos Forgacs se amiralen återuppstå, som kopparstaty.

Den står vid Frihetstorget i centrala Budapest, en huvudstad i Europeiska unionen. Det finns något operettartat och löjligt över en ”riksföreståndare” som ståtar med titeln amiral i ett land som saknar hav. Men det finns inget löjligt över Horthys gärning, det finns inget löjligt över att en Jobbiksympatiserande präst låtit ställa fram bysten vid ingången till en kyrka.

Bysten är inte en blick mot historien. Den är ett förebud i den nya nationalismens Europa.

Vet mer

Miklos Horthy lät Ungern gå in i kriget på Tysklands sida. Under invasionen av Sovjet­unionen tvingades ungerska judar och politiska fångar gå över minfält för att röja dem.

Inte bara Horthy äras i ­dagens Ungern. Parlamentet begärde 2012 att författaren Jozsef Nyirö, ledamot i Ungerns sista nazistiska parlament, därefter efterlyst krigsförbrytare, flykting i det fascistiska Spanien, skulle få återbegravas

i sin födelsestad i ­rumänska Transsylvanien. ­Rumänien sa nej.

Cirka 600 000 ungerska­ ­judar ­dödades under ­andra världskriget. I dag finns 100 000 ­judar i landet.

Till sist anser jag...

…att den våg av nationalism som sveper över Europa, från Skottland till Ryssland, visar hur lite vi lärt.

…att de demokratiska eliterna underskattar kraften i primitiv nationalism.

Följ ämnen i artikeln